Článek
Křupavé kousky vypadají opravdu lákavě a jemná mozzarella uprostřed se krásně táhne. Když přidáte misku domácího kečupu (nebo domácí tatarky), pochopíte, proč to ti Italové dělají. A navíc budete na šestnáct trojúhelníčků „smažáku“ potřebovat jenom dva balíčky mozzarelly a toastový chleba.
Postup
01.
Mozzarellu vyjměte z nálevu, nechte pořádně okapat a nakrájejte ji na tenčí plátky, silné asi 0,5 cm. Rozložte je na kuchyňský ubrousek, druhým je přikryjte a dobře osušte.
02.
Osušenou mozzarellu poté vkládejte mezi dva plátky toastového chleba. Až budou chleby naplněné, dobře je přitlačte k sobě (ideálně po nich přejděte válečkem), ostrým nožem odkrojte okraje a každý ještě rozřízněte na dva trojúhelníčky.
Tip: Mozzarella v kočáře bude naprosto dokonalá, pokud použijete domácí toastový chléb.
03.
V hlubokém talíři rozšlehejte vejce se špetkou soli a do druhého talíře si připravte strouhanku. Plněný chléb pak obalte: nejdřív ho ze všech stran omočte ve vajíčku (pracujte rychle, aby se nerozmočil) a poté ve strouhance. Strouhanku dobře přitiskněte. Obalené chleby odkládejte na tác a až budou všechny připravené, nechte je před smažením alespoň půl hodiny vychladit v lednici.
Tip: Znáte japonskou strouhanku panko? Používá se stejně jako běžná strouhanka, má ale zvláštní nadýchanou strukturu, díky které jsou smažená jídla ještě křupavější.
04.
Vychlazené chleby obalte stejným způsobem ještě jednou: vrstva strouhanky bude krásně křupavá a mozzarella při smažení nevyteče. Znovu je vložte na půl hodiny do lednice a vychlaďte.
05.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte tolik oleje, aby dosahoval alespoň do poloviny výšky připravených chlebů, a až bude horký, postupně osmažte vychlazené kousky dozlatova, postačí jim 2-3 minuty z každé strany. Na kuchyňském ubrousku nechte chvíli odsát přebytečný tuk a podávejte horké.
Smažák trochu připomínají i bezlepkové sýrové vafle (obejdou se i bez smažení) a ještě zdravější verzi připravíte z květáku: znáte smažák z květáku?