Hlavní obsah
4,8
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Něco mezi koprovkou a kulajdou: orestovaná a krátce podušená hlíva v navinulé smetanové omáčce potěší všechny milovníky kopru a hub. S vajíčkem a vařenými bramborami je to skvělá bezmasá večeře pro všední den anebo i lehký oběd.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 600 ml vývaru
  • 150 ml 30% smetany ke šlehání
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 svazku kopru
Článek

Zkušení houbaři vědí, že se houby dají sbírat v podstatě celoročně: v květnu v lese najdete kačenky, smrže i čirůvky... Pokud je pro vás houbaření spíše letní kratochvíle, ale rádi si na houbách pochutnáte, sáhněte po jemné a snadno dostupné hlívě.

Postup

01.

Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, hlívu otřete navlhčeným ubrouskem a nakrájejte na proužky. V menším hrnci rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10), vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji opečte dozlatova.

02.

Až začne cibule zlátnout, přidejte k ní hlívu a také ji krátce opečte, postačí 2–3 minuty. Do hrnce teď přidejte ještě kousek másla a nechte ho rozpustit. Poté vsypejte mouku (použijte vrchovatou lžíci) a opatrně ji rozmíchejte v horkém tuku, ať příliš nerozlámete křehké kloboučky.

03.

Hlívu s jíškou zalijte vývarem a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na velmi mírný a hlívu poduste doměkka, potrvá to asi 20 minut, občas promíchejte.

04.

Až se mouka provaří a hlíva bude měkká, dochuťte omáčku. Přidejte ocet i cukr, promíchejte a případně dosolte. Nakonec omáčku zjemněte smetanou a přidejte nasekaný kopr podle chuti. Podávejte s vařeným vajíčkem a bramborami.

Načítám