Článek
Zkušení houbaři vědí, že se houby dají sbírat v podstatě celoročně: v květnu v lese najdete kačenky, smrže i čirůvky... Pokud je pro vás houbaření spíše letní kratochvíle, ale rádi si na houbách pochutnáte, sáhněte po jemné a snadno dostupné hlívě.
Postup
01.
Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, hlívu otřete navlhčeným ubrouskem a nakrájejte na proužky. V menším hrnci rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10), vsypejte cibuli, osolte, opepřete a za občasného míchání ji opečte dozlatova.
02.
Až začne cibule zlátnout, přidejte k ní hlívu a také ji krátce opečte, postačí 2–3 minuty. Do hrnce teď přidejte ještě kousek másla a nechte ho rozpustit. Poté vsypejte mouku (použijte vrchovatou lžíci) a opatrně ji rozmíchejte v horkém tuku, ať příliš nerozlámete křehké kloboučky.
03.
Hlívu s jíškou zalijte vývarem a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na velmi mírný a hlívu poduste doměkka, potrvá to asi 20 minut, občas promíchejte.
04.
Až se mouka provaří a hlíva bude měkká, dochuťte omáčku. Přidejte ocet i cukr, promíchejte a případně dosolte. Nakonec omáčku zjemněte smetanou a přidejte nasekaný kopr podle chuti. Podávejte s vařeným vajíčkem a bramborami.
Výborná je také falešná dršťková polévka z hlívy: je hustá i bez mouky. Víte, jak vypěstovat hlívu na pařezu?