Hlavní obsah
4,3
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Lilek je zelenina, která se výborně hodí k zapékání. Ať už ve formě závitků nebo plátků, které mohou připomínat lasagne. Oblíbenou náplň z ricotty si mohou vychutnat i vegetariáni a bezlepkáři.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Na bazalkovou ricottu
  • 400 g ricotty
  • 1 ks žloutků
  • 1 hrst parmazánu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka soli
Na lilky
  • 2 ks lilku
  • 5 lžic rajčatové passaty
  • 100 g mozzarelly
  • 4 špetky soli
  • 3 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Omyté lilky nakrájejte podélně na asi centimetrové plátky. Rozložte je na papírovou utěrku a z obou stran osolte. Nechte je tzv. vypotit, asi 15 minut.

02.

Během této doby si připravte bazalkovou ricottu. Sýr rozmíchejte s vaječným žloutkem, strouhaným parmazánem, muškátový oříškem a najemno nasekanou čerstvou bazalkou (můžete použít i pesto). Dle chuti směs osolte.

03.

Ubrouskem osušené lilkové plátky pokapejte olivovým olejem a z obou stran je opečte na grilovací pánvi.

04.

Na dno zapékací mísy nalijte rajčatovou passatu. Na ní rozložte první vrstvu grilovaných lilkových plátků, ty pomažte částí ricotty, pak opět lilky, ricottu... dokud budete mít ingredience.

Foto: Svatava Vašková

Neobsahují žádné těstoviny, takže jsou vhodné i pro dietářeFoto: Svatava Vašková

05.

Povrch pak posypte strouhanou mozzarellou a lilkové lasagne dejte zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů dozlatova, asi na 20 minut.

Načítám