Hlavní obsah
3,7
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Další z řady receptů z oblíbené a tak univerzální dýně. V kombinaci se špenátem, jemným bešamelem a těstovinami je skvělá. Vyzkoušejte tento rychlý bezmasý recept s dýní hokaido.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Na dýňové pyré
  • 600 g malá dýně hokaido
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
Na bešamel
  • 1,5 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
Na lasagne
  • 250 g těstovin na lasagne
  • 1 lžička soli
  • 125 g čerstvého baby špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g strouhané mozzarelly
  • 5 g másla na vymazání
Článek

Dýně hokaido je vynikající surovina: je zdravá, sytá, krásná, a navíc ji není nutné loupat. A hodí se na přípravu sladkých i slaných receptů.

Postup

01.

Nejprve dejte péct dýni hokaido. Nemusíte ji loupat, stačí ji rozkrojit, vydlabat semínka a nakrájet na měsíčky. Vložte je do pekáče, pokapejte olejem, přidejte sůl a lístky šalvěje. Dýni dejte péct do trouby na 170 °C na 20–30 minut, dokonale změkne. Poté dýni (už bez bylinek) přendejte do vhodné nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem.

02.

Mezitím si do vroucí osolené vody dejte předvařit těstovinové lasagne. Stačí do poloměkka, následným pečením ještě změknou.

03.

Na másle osmahněte hladkou mouku a do vzniklé jíšky postupně přilévejte mléko. Ruční metlou šlehejte, vznikne jemný bešamel. Dochuťte ho muškátovým oříškem a solí.

04.

Špenát a česnek nasekaný na plátky dejte do cedníku a spařte asi litrem vroucí vody. Listy zavadnou. Po chvíli vymačkejte přebytečnou tekutinu a špenát i s česnekem nasekejte.

05.

Zapékací mísu vymažte máslem a začněte vrstvit. Na dno rozetřete vrstvu bešamelu. Na něj položte předvařené těstoviny, na to dejte dýňové pyré, rozložte spařený nasekaný špenát s česnekem, následuje část bešamelu a strouhané mozzarelly. Takto postupujte, dokud máte suroviny. Poslední vrstvou by měl být sýr.

06.

Lasagne dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 20 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Hotové je nakrájejte na porce a servírujte.

Načítám