Článek
Dýně hokaido je vynikající surovina: je zdravá, sytá, krásná, a navíc ji není nutné loupat. A hodí se na přípravu sladkých i slaných receptů.
Postup
01.
Nejprve dejte péct dýni hokaido. Nemusíte ji loupat, stačí ji rozkrojit, vydlabat semínka a nakrájet na měsíčky. Vložte je do pekáče, pokapejte olejem, přidejte sůl a lístky šalvěje. Dýni dejte péct do trouby na 170 °C na 20–30 minut, dokonale změkne. Poté dýni (už bez bylinek) přendejte do vhodné nádoby a rozmixujte tyčovým mixérem.
02.
Mezitím si do vroucí osolené vody dejte předvařit těstovinové lasagne. Stačí do poloměkka, následným pečením ještě změknou.
03.
Na másle osmahněte hladkou mouku a do vzniklé jíšky postupně přilévejte mléko. Ruční metlou šlehejte, vznikne jemný bešamel. Dochuťte ho muškátovým oříškem a solí.
Video: Jak se dělá bešamel?
04.
Špenát a česnek nasekaný na plátky dejte do cedníku a spařte asi litrem vroucí vody. Listy zavadnou. Po chvíli vymačkejte přebytečnou tekutinu a špenát i s česnekem nasekejte.
05.
Zapékací mísu vymažte máslem a začněte vrstvit. Na dno rozetřete vrstvu bešamelu. Na něj položte předvařené těstoviny, na to dejte dýňové pyré, rozložte spařený nasekaný špenát s česnekem, následuje část bešamelu a strouhané mozzarelly. Takto postupujte, dokud máte suroviny. Poslední vrstvou by měl být sýr.
06.
Lasagne dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 20 minut, dokud povrch nezačne zlátnout. Hotové je nakrájejte na porce a servírujte.
Zkuste také těstoviny conchiglioni plněné špenátem.