Hlavní obsah
4,3
(6)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Květák jako mozeček. Tenhle recept vám pravděpodobně připomene dětství. Jedná se o rychlé a výborné jídlo, které stojí za připomenutí. „Tajnou“ ingrediencí je mascarpone, které květákovou směs dokonale zjemní.

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 1/2 ks květáku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce másla
  • 2 ks jarní cibulky
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce mascarpone
  • 2 špetky pepře
Článek

Mascarpone v této verzi receptu nahrazuje smetanu. Jeho krémová konzistence skvěle doladí květákovou směs a v tomto tradičním receptu chutná báječně.

Postup

01.

Polovinu květáku omyjte, vykrojte košťál, zbytek rozeberte na růžičky a uvařte je v osolené vodě doměkka. Uvařený květák poté slijte a nechte vychladnout.

02.

Jarní cibulku nasekejte a její světlou část zpěňte na másle ve středně velké pánvi. Ruční metlou smíchejte v misce mascarpone s vejci a osolte a opepřete.

03.

Na osmaženou cibulku dejte prohřát uvařený květák a lehce ho rozmačkejte vidličkou. Poté zalijte vaječnou směsí s mascarpone a míchejte. Květákový mozeček zvolna smažte, dokud se vejce nesrazí.

04.

Nakonec pokrm dle chuti dosolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Mozeček podávejte posypaný nasekanou zelenou částí jarní cibulky, s pečivem nebo vařenými bramborami.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 035,64 kJ
Bílkoviny10,56 g
Tuky19,62 g
Sacharidy8,01 g
Sůl2,3 g
SAFA10,36 g
Vláknina4,11 g
Cukry3,85 g

Načítám