Článek
Postup
01.
Květák rozebraný na menší růžičky rozmixujte v robotu najemno. Přendejte do mísy a promíchejte s vejci, mandlovou moukou, lahůdkovým droždím, chia semínky a větší špetkou soli. Nechte 30 minut odležet.
02.
Plech vyložte pečicím papírem. Z květákového těsta pomocí lžíce rozetřete na plech 12 stejně velkých koleček, silných asi 1 cm. Pečte při 190 °C 20 minut.
03.
Než se upečou korpusy, připravte si rajčatovou omáčku a bazalkové pesto. Na rajčatovou omáčku vložte ingredience do mixéru a rozmixujte dohladka. Přendejte do misky.
04.
Na pesto rozmixujte bazalku, piniová semínka, menší stroužek (anebo polovinu stroužku) a olej. Přidejte parmazán a špetku soli a jen pár pulzy promíchejte. Pokud chcete chuť piniových semínek zvýraznit, předem je nasucho opečte na pánvi a nechte zchladnout.
Tip: Nemáte piniová semínka? Zkuste recept na domácí pesto s mandlemi nebo recept na rukolové pesto se slunečnicovými semínky.
05.
Z chřestu odstraňte tvrdší konce (seřízněte asi 2 cm) a nakrájejte na slabší kolečka anebo škrabkou naškrábejte na tenké plátky. Hlavičky nechte v celku.
06.
Předpečené korpusy vyndejte z trouby. Každý potřete lžící rajčatové omáčky, přidejte asi lžičku ricotty a obložte chřestem. Posypejte piniovými semínky. Vraťte do trouby a pečte 15 minut.
07.
Květákové pizzy před podáváním pokapejte bazalkovým pestem. Zbylé pesto uzavřete do skleničky a uložte do lednice, kde vydrží alespoň týden. Podle potřeby ho můžete ředit olivovým olejem.
Snažíte se nejíst zbytečné sacharidy anebo držíte keto dietu, ale maso vám nevadí? Pak vyzkoušejte recept na dietní květákové halušky s brynzou a slaninou. Jsou bez mouky.