Článek
Postup
01.
Cizrnu dobře propláchněte a nechte máčet v dostatečném množství vody alespoň 8–12 hodin. Poté ji sceďte, několikrát propláchněte pod tekoucí vodou, zalijte čerstvou vodou a na mírném ohni uvařte doměkka, potrvá to zhruba dvě hodiny. Vodu nesolte. Zároveň v jiném hrnci uvařte doměkka omyté celé neoloupané brambory.
Tip: Dobu varu zkrátíte, když použijete tlakový hrnec. Namočenou cizrnu v něm uvaříte zhruba za 30 minut. Práci i čas si ulehčíte, když použijete cizrnu z plechovky.
02.
Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky, uvařenou cizrnu sceďte a nechte okapat. Oloupaný zázvor nastrouhejte, chilli papričku nakrájejte najemno a připravte si k ruce všechno koření.
Tip: Asafoetida je koření s hořkou chutí a silným odérem, říká se mu i čertovo lejno, asa smrdutá nebo ločidlo. V Indii se přidává do luštěninových pokrmů, protože má příznivé účinky na trávení a působí proti nadýmání. Při smažení v horkém tuku se specifická vůně vytratí a zůstane jenom chuť, která trochu připomíná česnek nebo cibuli. Do jídla se vždy přidává jenom po špetkách.
03.
V kastrolu rozehřejte větší množství tuku, ideální je přepuštěné máslo nebo přepuštěné máslo s trochou rostlinného oleje, pro vegany jen olej. Přidejte římský kmín a chilli papričku a koření nechte rozvonět. Poté přidejte i nastrouhaný zázvor, koriandr, pískavici a asafoetidu a v horkém tuku restujte asi půl minuty.
04.
Do pánve vlijte trochu vody (postačí 3–4 lžíce), směs nepatrně zhoustne. Přidejte brambory i cizrnu a osolte dle chuti. Opatrně míchejte, aby se vše dobře obalilo kořeněnou pastou, a opékejte asi 5 minut.
05.
Nakonec vydatně zastříkněte citronovou šťávou, posypejte čerstvým koriandrem a ihned podávejte. Jako příloha se hodí placky čapátí. Přidat můžete i lžíci bílého jogurtu nebo zakysané smetany.
Domácí indicko-pákistánská kuchyně se do chladnějších podzimních dní skvěle hodí. Voňavé koření vás zahřeje a hrnec skvělého jídla připravíte i z dostupných a levných surovin. Jak připravit základ na pořádné kari?