Článek
Postup
Hráškové pyré se smetanou
01.
Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. V pánvi rozpusťte máslo, a až začne pěnit, přidejte šalotku a restujte dozlatova.
02.
Přidejte hrášek a zalijte vínem. Počkejte, až se tekutina zcela odpaří, pak přilijte mléko a smetanu. Dobře osolte a opepřete. Zamíchejte, přiveďte k varu a vařte 7–8 minut.
03.
Po uvaření obsah pánve rozmixujte na hladké pyré a propasírujte ho přes jemné sítko. Na závěr dochuťte citronovou šťávou, případně dosolte.
Smažený květák jinak
01.
V menším kastrolu začněte ohřívat máslo. Jakmile začne pěnit, plamen ztlumte na minimum a počkejte, až získá zlatohnědou barvu a bude vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se nespálilo! Poté máslo přeceďte přes jemný cedník a plátýnko.
02.
Z květáku odkrojte dva silnější plátky, přibližně 1,5–2 cm tlusté tak, aby se jednotlivé růžičky nerozpadly a plátky zůstaly v celku. Dobře je z každé strany osolte a opepřete.
03.
V pánvi rozehřejte hnědé máslo, vložte do něj květákové plátky a smažte z každé strany, až bude květák měkký a získá zlatavou barvu.
Salát z rychle vařených fazolových lusků
01.
Lusky zbavte konců a nakrájejte na kousky přibližně 3 cm dlouhé. V hrnci přiveďte k varu dobře osolenou vodu a fazolky v ní vařte 3 minuty. Poté je přeceďte a ihned zchlaďte v míse s ledovou vodou.
02.
V menším kastrolu smíchejte vinný ocet s medem. Přidejte 80 ml vody a bobkové listy. Přiveďte k varu a tekutinu zredukujte na minimum, aby jí v kastrolku zůstaly přibližně 3–4 lžíce. Rozvar přelijte do misky, uvařené lusky k němu přihoďte a pořádně promíchejte. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
Vše podávejte společně a doplňte čerstvým koprem.
Nezapomeňte hlasovat pro nejsympatičtější babičku z pořadu Babičko, vař! a sledujte nové díly každé úterý na videoportálu Stream.cz.