Hlavní obsah
4,2
(6)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Česko je houbařská velmoc a tolik různých variant, jak houby zpracovat, nemá pravděpodobně žádná jiná světová kuchyně. V tomto receptu můžete užít čerstvé houby z lesa, kupovanou hlívu, ale i houby sušené – ty předem namočte.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 250 g lesních hub
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 2 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 špetky celého kmínu
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
Článek

Do houbového guláše přidejte i hlívu, protože má, na rozdíl od lesních hub, pevnou strukturu a guláš díky ní získá nejen výbornou chuť, ale hlavně skvělou konzistenci. A když dáte místo sádla olej, máte skvělý recept pro vegany i vegetariány.

Postup

01.

Ve vyšší pánvi na sádle orestujte nahrubo nasekanou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte k ní nasekaný stroužek česneku a dál restujte, dokud směs nezezlátne.

02.

Pak přidejte rajský protlak, mletou papriku, nakrájené lesní houby a hlívu ústřičnou. Osolte, opepřete a okmínujte. Přidejte bobkové listy a zalijte vodou nebo vývarem. Stačí asi 150 ml, houby dušením pustí další vodu.

Tip: Použít lze i sušené houby, předem je namočte v troše vody a tu pak přidejte do omáčky.

03.

Směs duste asi 20 minut. Po této době houby změknou a vznikne výborná šťáva. Guláš dle chuti dosolte a dochuťte sušenou majoránkou. Podávejte ho s pečivem, knedlíkem či špeclemi.

Tip: Pokud chcete, můžete guláš zahustit jíškou nebo rozdrobeným chlebem.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie2 046,9 kJ
Bílkoviny14,8 g
Tuky31,97 g
Sacharidy34,17 g
Sůl6,27 g
SAFA12,57 g
Vláknina19,72 g
Cukry16,59 g

Načítám