Článek
Proč vyrábět smetanový sýr doma, když si v obchodě můžete vybírat z mnoha značek? Protože je lepší: je hustější a smetanovější. A také levnější.
- Na výrobu smetanového sýra z fotografie jsem použila tři malé kelímky tučného jogurtu a jeden kelímek smetany a utratila necelých 90 korun. Získala jsem 400 g opravdu vynikajícího hustého sýra, za kilo bych tak zaplatila 225 korun. Za kvalitní smetanový sýr v obchodě utratíte minimálně o stokorunu víc, a tak se domácí výroba vyplatí, zejména když ho potřebujete větší množství, například na třípatrový svatební cheesecake.
Postup
01.
Je to opravdu snadné: nejdřív si udělejte místo v lednici. Pak hustý cedník vyložte čistým plátýnkem na sýr (postačí i kousek vyvařeného bílého prostěradla) a vložte ho do mísy, která zachytí odkapávající tekutinu. V jiné míse dobře promíchejte jogurt se smetanou a směs přeložte do připraveného cedníku.
Tip: Budete chtít čerstvý sýr naslano? Přidejte i půl lžičky soli. Dosolit ho ale můžete i po vykapání, přitom vám zůstane možnost pochutnat si na něm také ve sladkých receptech.
02.
Konce plátýnka přeložte přes jogurtovo-smetanovou hmotu a cedník vložte do lednice. Nechte v klidu do druhého dne: směs v cedníku vykape a zhoustne do báječné krémové konzistence. Vykapanou tekutinu můžete použít na zadělání jednoduchého kynutého těsta: udělejte třeba domácí chléb z drobečku droždí – s čerstvým sýrem a trochou pažitky je výborný!
03.
Jak si domácí čerstvý sýr vychutnáte nejlépe? Přidejte třeba česnek a nasekané bylinky nebo špetku voňavého koření. Použijte ho jako základ na domácí pomazánky nebo udělejte řecké tzatziki. Nasladko je skvělý zakápnutý medem s trochou čerstvého ovoce nebo jako krémová vrstva do různých pohárů, třeba do jahodového tiramisu do skleničky.
A stejně snadno vyrobíte i domácí termix nebo domácí pribináček bez cukru. Pustíte se do nich?