Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Spousta lidí se přípravy houskového knedlíku bojí jako čert kříže. Obavy přitom nejsou na místě! Stačí mít jen správný recept, trpělivost při kynutí a skvělá příloha k masu a omáčkám je na světě. Nevěříte? Tak recept vyzkoušejte!

35 min.
Příprava
18 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 knedlík
Těsto
  • 400 g hrubé mouky
  • 15 g droždí
  • 1 ks žloutků
  • 1 ks vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 ml mléka
  • 1 špetka cukru
  • 2 ks pečiva
  • 1 dl mléka
Na vyválení
  • hladká mouka
Článek

Postup

01.

Z droždí, vejce, žloutku, cukru a vlažného mléka připravte kvásek. Ten zasypejte hrubou moukou a nechte vzejít. Mezitím si nakrájejte pečivo.

02.

Do zadělávací mísy nasypte hrubou mouku, udělejte důlek, přidejte kvásek, mléko, sůl a zadělejte těsto. Nejdřív vařečkou, poté rukou. Podle potřeby přidejte mléko. Těsto nechte odpočinout.

03.

Přidejte nakrájenou housku, kterou zapracujte do těsta. Přendejte na vál a těsto opět nechte asi 15 minut vykynout. Posypejte vál a těsto si rozdělte na dva bochánky.

04.

Takto připravené těsto nechte dalších zhruba 10 minut kynout. Nakynuté bochánky zmáčkněte a tvarujete knedlíky, které nechte ještě 8 minut kynout.

05.

Poté je vložte do vroucí vody a nechte vařit 9 minut z jedné a dalších 9 minut z druhé strany. Uvařený knedlík nechte chvíli odpočinout a nakrájete na plátky.

Tipy

Housky nakrájejte na kostičky už na začátku přípravy. Mírné oschnutí na vzduchu ještě před přidáním do těsta jim jen a jen prospěje.

Někdo dělá těsto z polohrubé mouky, nicméně ty z hrubé jsou prý výrazně lepší. Když už máte vykynuto, těsně před vkládáním připravených knedlíků do vroucí vody namočte ruku ve studené vodě a dlaní knedlíky otřete – díky tomu při vaření nepopraskají. Neuděláte chybu ani když vodu na vaření osolíte.

Hotové kynuté knedlíky ihned propíchejte vidličkou, vyjde z nich pára a nesrazí se. Také se vyplatí je ihned nakrájet – nožem, nití nebo kráječem na knedlíky.

Související témata:

Načítám