Článek
Postup
01.
Z droždí, vejce, žloutku, cukru a vlažného mléka připravte kvásek. Ten zasypejte hrubou moukou a nechte vzejít. Mezitím si nakrájejte pečivo.
02.
Do zadělávací mísy nasypte hrubou mouku, udělejte důlek, přidejte kvásek, mléko, sůl a zadělejte těsto. Nejdřív vařečkou, poté rukou. Podle potřeby přidejte mléko. Těsto nechte odpočinout.
03.
Přidejte nakrájenou housku, kterou zapracujte do těsta. Přendejte na vál a těsto opět nechte asi 15 minut vykynout. Posypejte vál a těsto si rozdělte na dva bochánky.
04.
Takto připravené těsto nechte dalších zhruba 10 minut kynout. Nakynuté bochánky zmáčkněte a tvarujete knedlíky, které nechte ještě 8 minut kynout.
05.
Poté je vložte do vroucí vody a nechte vařit 9 minut z jedné a dalších 9 minut z druhé strany. Uvařený knedlík nechte chvíli odpočinout a nakrájete na plátky.
Tipy
Housky nakrájejte na kostičky už na začátku přípravy. Mírné oschnutí na vzduchu ještě před přidáním do těsta jim jen a jen prospěje.
Někdo dělá těsto z polohrubé mouky, nicméně ty z hrubé jsou prý výrazně lepší. Když už máte vykynuto, těsně před vkládáním připravených knedlíků do vroucí vody namočte ruku ve studené vodě a dlaní knedlíky otřete – díky tomu při vaření nepopraskají. Neuděláte chybu ani když vodu na vaření osolíte.
Hotové kynuté knedlíky ihned propíchejte vidličkou, vyjde z nich pára a nesrazí se. Také se vyplatí je ihned nakrájet – nožem, nití nebo kráječem na knedlíky.