Hlavní obsah
3,8
(14)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Že není jeden nok jako druhý? Je to známka domácí výroby a na kvalitě to nic nemění – jsou naprosto fantastické! Díky dýni mají příjemnou texturu i chuť a špaldová mouka jim dodá na zajímavosti. Tyto noky jsou vynikající jako hlavní chod, ale fungují i jako příloha. Jen pozor: jsou tak dobré, že mohou zastínit zbytek pokrmu.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Noky
  • 500 g pečené dýně
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 1/4 lžičky bílého mletého pepře
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžíce soli do vody na vaření
Na dohotovení
  • 300 g cherry rajčátek
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • 1 špetka chilli
  • 1 špetka soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
Článek

Pro luxusnější a vydatnější verzi můžete noky podávat s omáčkou z rozpuštěného parmazánu, smetany a trochy másla.

Postup

01.

Nejprve přiveďte osolenou vodu k varu. Pečenou dýni nastrouhejte najemno, přidejte žloutek, muškátový oříšek, sůl i bílý pepř a postupně přisypávejte obě mouky. Vše propracujte, dokud nevznikne jemné, mírně lepivé těsto.

02.

Z těsta vytvarujte váleček a odkrajujte asi 2cm kousky. Vzniklé noky ihned vhoďte do vroucí vody a vařte. Jakmile vyplavou, nechte je vařit ještě 1 minutu a slijte.

03.

Na pánvi rozehřejte olej a vsypejte do něj celá rajčátka. Až začnou praskat, přidejte nakrájený česnek a vše společně krátce opečte. Na závěr přidejte sůl, pepř, špetku chilli a bazalku. Promíchejte, vsypejte k nokům a zlehka vmíchejte.

04.

Hotový pokrm posypejte nastrouhaným sýrem a podávejte.

Domácí dýňové noky se šalvějovým máslem a sýrem

Další tipy, jak dýně využít

Dýně se nedají moc dlouho skladovat, protože jsou citlivé na vlhkost a rychle se na nich tvoří plíseň. Ideální cestou zpracování plodiny je tedy zavařování.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie7 211,27 kJ
Bílkoviny60,96 g
Tuky47,12 g
Sacharidy266,14 g
Sůl11,76 g
SAFA12,46 g
Vláknina30,38 g
Cukry38,95 g

Načítám