Článek
Jako odměrku používám hrnek s objemem 250 ml.
Postup
01.
Červenou čočku dobře propláchněte: nasypejte ji do hrnce, zalijte vodou a pořádně promněte rukou. Vodu vyměňte a čočku proplachujte, až bude voda čistá. Namočte ji do většího množství čerstvé vody a nechte přes noc nabobtnat.
02.
Nazítří čočku sceďte a přesypejte do výkonného mixéru. Přidejte 300 ml vody a rozmixujte úplně dohladka. Směs přelijte do mísy, pořádně osolte, přidejte prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor a koření a dobře promíchejte metličkou. Nakonec vmíchejte prášek do pečiva. Hmota by měla mít konzistenci hustého lívancového těsta, případně ji nařeďte ještě trochou vody.
Tip: Vynechte zázvor a místo exotického koření přidejte špetku pepře a majoránku, placky budou ještě víc připomínat klasické bramboráky.
03.
Rozehřejte nepřilnavou pánev na vyšší teplotu a přidejte lžičku přepuštěného másla, sádla nebo i rostlinného oleje. Sběračkou vlijte těsto a trochu ho rozetřete, vrstva by měla být vysoká asi jako na lívance. Placku opékejte 2–3 minuty, pak ji obracečkou opatrně obraťte a z druhé strany opékejte další dvě minuty.
Tip: Je pravděpodobné, že se (stejně jako u palačinek a bramboráků) první kousek nepovede. Pánvičku vytřete suchým ubrouskem, znovu zahřejte tuk, zkuste upravit teplotu a dobu opékání a věřte, že druhý kousek bude mnohem lepší.
04.
Placky jsem podávala s jednoduchou houbovou směsí: žampiony nakrájejte na silnější plátky a na směsi oleje a másla opečte dohněda. Osolte, opepřete a podle chuti přidejte drcený kmín. Až začnou zlátnout, přidejte prolisovaný česnek a ten už jenom krátce opečte. Odstavte, vmíchejte velkorysou hrst petrželové natě, zakápněte citronovou šťávou a podávejte s hrstí zeleného salátu a plackami.
Tip: Na závěr můžete vmíchat ještě plátek studeného másla. Recept si uložte a vzpomeňte si na něj v létě. Placky budou skvělé jako příloha k leču nebo s miskou okurkového salátu tzatziki.
CO UDĚLAT Z ČERVENÉ ČOČKY? RECEPTY: Sytá polévka z červené čočky | Čočkové kari z jednoho hrnce | Čočkové lečo s uzeninou | Voňavé kuře s červenou čočkou z jedné pánve | Boloňská omáčka na špagety bez masa | Pomazánka z červené čočky jako hummus | Čočkové karbanátky s mrkví | Křupavý květák z trouby s kokosovou čočkou