Hlavní obsah
3,5
(33)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte rádi bramboráky? Pak určitě vyzkoušejte tyto jednoduché placky z červené čočky. Tvarem a strukturou se jim podobají, příprava je jednoduchá a obejdete se bez vajec i mouky. Výborné jsou jako příloha, se zeleninou obstojí jako lehké hlavní jídlo a je jenom na vás, jak je ochutíte. Já mám ráda výrazné chutě Indie.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
Na placky budete potřebovat
  • 1 hrnek červené čočky
  • 300 ml vody
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 2 stroužky česneku
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného koriandru
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky chilli
  • 6 lžiček přepuštěného másla
Na žampionovou směs
  • 300 g žampionů
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička másla
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Jako odměrku používám hrnek s objemem 250 ml.

Postup

01.

Červenou čočku dobře propláchněte: nasypejte ji do hrnce, zalijte vodou a pořádně promněte rukou. Vodu vyměňte a čočku proplachujte, až bude voda čistá. Namočte ji do většího množství čerstvé vody a nechte přes noc nabobtnat.

02.

Nazítří čočku sceďte a přesypejte do výkonného mixéru. Přidejte 300 ml vody a rozmixujte úplně dohladka. Směs přelijte do mísy, pořádně osolte, přidejte prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor a koření a dobře promíchejte metličkou. Nakonec vmíchejte prášek do pečiva. Hmota by měla mít konzistenci hustého lívancového těsta, případně ji nařeďte ještě trochou vody.

Tip: Vynechte zázvor a místo exotického koření přidejte špetku pepře a majoránku, placky budou ještě víc připomínat klasické bramboráky.

03.

Rozehřejte nepřilnavou pánev na vyšší teplotu a přidejte lžičku přepuštěného másla, sádla nebo i rostlinného oleje. Sběračkou vlijte těsto a trochu ho rozetřete, vrstva by měla být vysoká asi jako na lívance. Placku opékejte 2–3 minuty, pak ji obracečkou opatrně obraťte a z druhé strany opékejte další dvě minuty.

Tip: Je pravděpodobné, že se (stejně jako u palačinek a bramboráků) první kousek nepovede. Pánvičku vytřete suchým ubrouskem, znovu zahřejte tuk, zkuste upravit teplotu a dobu opékání a věřte, že druhý kousek bude mnohem lepší.

04.

Placky jsem podávala s jednoduchou houbovou směsí: žampiony nakrájejte na silnější plátky a na směsi oleje a másla opečte dohněda. Osolte, opepřete a podle chuti přidejte drcený kmín. Až začnou zlátnout, přidejte prolisovaný česnek a ten už jenom krátce opečte. Odstavte, vmíchejte velkorysou hrst petrželové natě, zakápněte citronovou šťávou a podávejte s hrstí zeleného salátu a plackami.

Tip: Na závěr můžete vmíchat ještě plátek studeného másla. Recept si uložte a vzpomeňte si na něj v létě. Placky budou skvělé jako příloha k leču nebo s miskou okurkového salátu tzatziki.

Načítám