Článek
Nálev ze sterilované cizrny většina lidí slije jako nepotřebný odpad. Tentokrát s tím chvíli počkejte. Říká se mu aquafaba a ve veganské kuchyni patří mezi ceněné suroviny, uděláte z něj třeba výbornou majonézu. Zvedáte s pochybami obočí? Zkuste ji připravit alespoň jednou, považuji ji za nejlepší veganskou vychytávku. Má skvělou konzistenci i barvu, chutná možná ještě lépe než klasická majonéza a cizrnu v ní rozhodně neucítíte. Navíc se obejdete bez syrových vajec a oproti kupované vás bude stát jenom zlomek.
Postup
01.
Cibuli nakrájejte nadrobno a na troše oleje ji se špetkou soli osmahněte lehce dozlatova. Ke konci smažení přidejte i najemno nasekaný česnek, už jenom krátce promíchejte v horkém tuku a nechte chvíli zchladnout. Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení.
02.
Sceďte plechovku cizrny s hmotností 400 g (nálev zachyťte a uchovejte) a nahrubo nakrájejte dvě menší červené řepy nebo jednu větší. Cizrnu i řepu pak rozmixujte na hrubší pastu. Hmotu přeložte do mísy, osolte, opepřete, přidejte římský kmín, chilli omáčku a balzamikový ocet. Vsypejte osmaženou cibuli a cizrnovou mouku a prohněťte na soudržnou směs, ze které se budou dobře tvořit placičky, případně přidejte ještě lžíci mouky.
Tip: Cizrnová mouka je bezlepková a má vyšší obsah bílkovin i vlákniny a méně sacharidů než pšeničná. Navíc skvěle chutná a dobře pojí, vyplatí se do ní investovat. Uděláte z ní i vynikající cizrnové placky anebo nejlepší cibulový koláč.
03.
Připravený papír na pečení potřete trochou oleje a naolejujte si i ruce. Z hmoty vytvořte osm menších karbanátků a vyskládejte je na plech. Povrch placiček ještě zakápněte olejem a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 20 minut, poté obracečkou opatrně otočte a dalších 5 minut dopečte.
Tip: Karbanátky jsou v průběhu pečení poměrně křehké, obracejte je opatrně, nebo rovnou vytvořte méně háklivé kuličky. Po upečení na vzduchu za chvíli zpevní.
04.
Zatímco se placičky pečou, připravte veganskou majonézu z aquafaby: nálev z cizrny odměřte do vyšší a užší nádoby, kam se vejde tyčový mixér. Přidejte k němu sůl, pepř, dijonskou hořčici a citronovou šťávu a dobře rozmixujte na hladkou emulzi. Postupně přilévejte olej a dál mixujte: téměř ihned se začne tvořit hustá a hladká „majonéza“.
Tip: Použijte kvalitní slunečnicový nebo řepkový olej. Vyhněte se olivovému nebo ho použijte jenom menší část. Je sice zdravý, ale do majonézy příliš výrazný.
Nálev z cizrny se chová podobně jako vaječné bílky – ušleháte z něj i veganský sníh na pusinky. Pokud je pro vás ale příliš alternativní, doplňte řepné placičky klasickou verzí. Domácí majonéza chutná vždy lépe než ta z obchodu a její příprava není složitá.