Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte nadrobno (použijte jednu opravdu velkou nebo dvě menší), mrkev, celer a papriku na malé kostičky. Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli a opékejte ji, až začne zlátnout. Poté přidejte i zbytek zeleniny, osolte a ještě chvíli společně opékejte, než se rozvoní a změkne.
Tip: Do jídel se základem z konzervovaných rajčat přidávám kousek celeru vždy. Je to trik z maďarské kuchyně – dodá jim „masovou“ příchuť. Vzpomeňte si na to, až budete připravovat jednoduchou rajskou polévku a zkuste přidat kousek i do ní (po vyvaření ho odstraňte). Uvidíte, jak pozvedne její chuť!
02.
Do pánve přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak a dobře promíchejte. Vsypejte směs sypkého koření (množství chilli vylaďte podle své chuti) a ten už jenom krátce promíchejte v horkém tuku. Do pánve přilijte plechovku krájených rajčat, prázdné konzervy naplňte do poloviny vodou a přidejte k rajčatům. Promíchejte, vložte bobkový list a kousek skořice, stáhněte plamen a pod částečně odklopenou pokličkou pomalu duste alespoň 20 minut.
Tip: Směs sypkého koření si připravte předem do malé mističky. Když budete jednotlivé druhy přidávat postupně (a různě hledat, otevírat a zavírat sáčky), hrozí, že se koření v pánvi mezitím připálí a zhořkne.
03.
Zkontrolujte omáčku v pánvi, a pokud máte čas, dopřejte jí ještě 15–20 minut, zhoustne a chutě se zkoncentrují. Jestli ale pospícháte, 20 minut by mělo stačit. Sceďte luštěniny a kukuřici, propláchněte je pod tekoucí vodou a přidejte do omáčky. Promíchejte a krátce prohřejte. Nakonec do omáčky vmíchejte čtvereček hořké čokolády, jako to dělají v Mexiku.
Tip: Některé kvalitnější čokolády jsou rozdělené na opravdu veliké čtverečky, v receptu se opravdu myslí kousek o velikosti asi 1,5 × 1,5 cm. Čokoládu proto dávkuje s rozmyslem, přidat můžete vždy.
04.
Chilli sin carne můžete servírovat na mnoho způsobů: s rýží a kopečkem zakysané smetany, zamotané v tortillách či krátce zapečené s trochou dobrého sýra a tortillovými chipsy. Kousek šťavnaté limety a nať čerstvého koriandru ho ale vždy vylepší.
Co se zbylou čokoládou? Do hrníčku s ní! Můžete zvolit stylovou mexickou čokoládu se špetkou chilli, legendární horkou čokoládu s marshmallows nebo elegantní italskou krémovou horkou čokoládu.