Hlavní obsah
4,3
(8)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Toto univerzální těsto na bramborové placky si určitě zapište, protože ho budete milovat! Můžete je udělat jen tak anebo je naplňte třeba uzeným masem či špenátem. Vynikající jsou s houbami podle tohoto receptu. Výborné jsou teplé i studené.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Houbová směs
  • 1 hrnek čerstvých hub
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka kmínu
Bramborové placičky
  • 500 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sádla
Článek

Na těchto plackách je skvělé, že je můžete naplnit čerstvými i sušenými houbami. Pokud využijete sušené, nechte je předtím na několik hodin namočit ve vodě.

Postup

01.

Brambory i se slupkou uvařte den předem do změknutí a nechte zcela zchladnout.

02.

Nazítří připravte náplň. V hrnci na másle krátce orestujte pokrájenou jarní cibulku, po chvíli přidejte nakrájené houby, dále nasekané bylinky, kmín a sůl. Zamíchejte a přiklopte. Houby duste asi 15 minut.

03.

Mezitím si připravte bramborové těsto. Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte vejce a hrubou mouku a zpracujte těsto, které se nebude příliš lepit. Těsně před vyválením ho osolte.

04.

Těsto na pomoučeném válu rozválejte asi na 0,5 cm silnou placku a vykrajujte kolečka o průměru asi 6 cm. Doprostřed každého naložte trochu houbové směsi, přiklopte dalším kolečkem těsta a prsty přitlačte okraje k sobě tak, aby vznikla uzavřená plněná placka a náplň nevytékala.

05.

Naplněné placky smažte na vepřovém sádle z obou stran dozlatova. Podávají se teplé i studené.

Tip: Když máslo a sádlo nahradíte olejem či margarínem, získáte vegetariánské i veganské jídlo.

Načítám