Článek
Postup
01.
Mléko přiveďte téměř k varu. Odstavte, vsypejte do něj jemné ovesné vločky a nechte chvíli stranou. Mezitím nastrouhejte do mísy oloupané brambory: zda použijete nejjemnější stranu struhadla nebo větší slzičky, je na vás.
02.
Z nastrouhaných brambor pořádně vymačkejte vodu a hned přidejte ještě teplé mléko s vločkami. Přidejte také vejce a prolisovaný česnek podle chuti, rozemnutou majoránku, velkorysou dávku soli a špetku pepře a vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte ještě hrst hladké mouky.
03.
Na velké nepřilnavé pánvi rozpalte sádlo na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 7 z 10). Do rozpáleného sádla vložte asi dvě lžíce těsta a rozetřete je na výšku asi 0,5 cm.
Tip: Použijte větší množství sádla, jenom tak se bramboráky osmaží dozlatova a dokřupava. Pořádná vrstva sádla na smažení paradoxně způsobí, že ho bramboráky tolik nenasají a nebudou tak mastné, než když ho dáte jenom trošku.
04.
Zvolna smažte z jedné strany 2–3 minuty, až začnou plackám zlátnout okraje. Obracečkou je opatrně otočte a dosmažte i z druhé strany, bude to trvat o něco kratší dobu. Usmažené bramboráky servírujte nejlíp horké, rovnou z pánve.
Tip: Množství těsta a velikost bramboráků záleží také na vašich preferencích: někdo je má rád velké přes celý talíř, jiný upřednostňuje menší kousky. Myslete ale na to, že menší kousky se vám budou snadněji obracet.
Nezapomeňte k bramborákům přidat malou misku kysaného zelí. Na domácí vám stačí tři suroviny.