Hlavní obsah
3,9
(14)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Trocha ovesných vloček neudělá z bramboráků zdravější jídlo, ani výrobu nezlevní. Pomůžou vám ale nastavit hmotu, když máte málo brambor, budou křupavější a se zajímavou strukturou. 

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g brambor
  • 100 ml mléka
  • 2 hrsti ovesných vloček
  • 2 ks vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 4 lžíce sádla
Článek

Postup

01.

Mléko přiveďte téměř k varu. Odstavte, vsypejte do něj jemné ovesné vločky a nechte chvíli stranou. Mezitím nastrouhejte do mísy oloupané brambory: zda použijete nejjemnější stranu struhadla nebo větší slzičky, je na vás.

02.

Z nastrouhaných brambor pořádně vymačkejte vodu a hned přidejte ještě teplé mléko s vločkami. Přidejte také vejce a prolisovaný česnek podle chuti, rozemnutou majoránku, velkorysou dávku soli a špetku pepře a vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte ještě hrst hladké mouky.

03.

Na velké nepřilnavé pánvi rozpalte sádlo na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 7 z 10). Do rozpáleného sádla vložte asi dvě lžíce těsta a rozetřete je na výšku asi 0,5 cm.

Tip: Použijte větší množství sádla, jenom tak se bramboráky osmaží dozlatova a dokřupava. Pořádná vrstva sádla na smažení paradoxně způsobí, že ho bramboráky tolik nenasají a nebudou tak mastné, než když ho dáte jenom trošku.

04.

Zvolna smažte z jedné strany 2–3 minuty, až začnou plackám zlátnout okraje. Obracečkou je opatrně otočte a dosmažte i z druhé strany, bude to trvat o něco kratší dobu. Usmažené bramboráky servírujte nejlíp horké, rovnou z pánve.

Tip: Množství těsta a velikost bramboráků záleží také na vašich preferencích: někdo je má rád velké přes celý talíř, jiný upřednostňuje menší kousky. Myslete ale na to, že menší kousky se vám budou snadněji obracet.

Nezapomeňte k bramborákům přidat malou misku kysaného zelí. Na domácí vám stačí tři suroviny.

Načítám