Hlavní obsah

Tajemství černého bezu: Co musíte vědět, než vyrazíte na bezinky, a jak je poznat od jedovatých dvojníků

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Bezinky, malé tmavě fialové, až černé bobule, pocházejí z bezu černého, který roste po celé Evropě i Severní Americe. Možná vypadají nenápadně, ale rozhodně stojí za pozornost. Tyto bobule jsou totiž nabité vitaminy, antioxidanty a dalšími látkami, které jsou prospěšné pro zdraví.

Článek

Bezinky jsou doslova plné vitaminu C, což je jeden z důvodů, proč jsou tak ceněné. Kromě toho obsahují silné antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům, a tím přispívají k celkovému zdraví.

Kdy vyrazit na bezinky

Bezinky jsou jednou z těch sezonních lahůdek, na které se vyplatí počkat. Pokud máte rádi sběr přírodních pokladů, pak vězte, že nejlepší čas na sklizeň bezinek přichází koncem léta a začátkem podzimu. Přesněji řečeno, ideální doba na sběr těchto drobných, tmavě fialových bobulí je od srpna do října.

Lidové léčitelství a bezinky

Bezinky mají v lidovém léčitelství dlouhou historii. Používají se nejen plody, ale také květy a kůra bezu černého. Květy se často připravují jako čaj, který má protizánětlivé účinky a může pomoci při nachlazení. Plody se zase využívají na přípravu sirupů a tinktur, které jsou populární pro svou schopnost posilovat imunituzmírňovat příznaky chřipky a nachlazení.

Důležité je vědět, že syrové bezinky obsahují látky (například látku sambunirgin, která vytváří kyanidy), jež mohou být mírně toxické, a proto je nutné je před konzumací vždy tepelně upravit. Tepelná úprava eliminuje potenciální rizika a umožní vám vychutnat si všechny jejich přínosy, a to bez otravy!

Jak poznat otravu bezinkami

Trávicí potíže

  • Nevolnost a zvracení: Jedním z prvních příznaků otravy je pocit nevolnosti, někdy až zvracení.
  • Průjem: Dalším častým příznakem je průjem, který může být doprovázen křečemi v břiše.

Neurologické příznaky

  • Bolesti hlavy: Lidé, kteří se otráví bezinkami, často trpí silnými bolestmi hlavy.
  • Závratě a slabost: Otrava může způsobit závratě, celkovou slabost a pocit zmatení.

Dýchací obtíže

  • Dušnost: V závažnějších případech může otrava vést k problémům s dýcháním, protože kyanid ovlivňuje schopnost těla využívat kyslík.

Srdeční příznaky

  • Zrychlený tep nebo arytmie: Vážná otrava může způsobit zrychlený nebo nepravidelný srdeční tep.

Další příznaky

  • Křeče: Ve velmi závažných případech může otrava způsobit křeče, nebo dokonce ztrátu vědomí.

Co dělat při podezření na otravu?

Pokud máte podezření na otravu, je důležité jednat rychle a okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Zavolejte záchrannou službu nebo se vydejte na pohotovost. Nezkoušejte žádné domácí léčebné metody, protože otrava kyanidem může být vážná a vyžaduje odborné ošetření.

Foto: Edita Medeina, Shutterstock.com

Nespleťte si bezinky třeba s rulíkem zlomocným nebo lýkovcem! Mohli byste se otrávitFoto: Edita Medeina, Shutterstock.com

Jak bezinky používat v kuchyni?

Bezinky mají velmi univerzální použití. Z těchto bobulí se dá vyrobit mnoho chutných a zdravých produktů, jako jsou džemy, sirupy, likéry, nebo dokonce domácí vína.

Bezinkový sirup

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak bezinky využít, je sirup. Tenhle tekutý zázrak se dá použít do všeho – od čaje přes dezerty až po koktejly. A nejlepší na tom je, že si ho můžete připravit doma. Stačí povařit bezinky s cukrem a vodou, přidat trošku citronové šťávy a voilà – máte domácí bezinkový sirup!

Bezinkový džem

Jedním z nejklasičtějších způsobů, jak si užít bezinky po celý rok, je džem. Tenhle sladký poklad se skvěle hodí na pečivo, do jogurtu nebo jako náplň do koláčů. Příprava je jednoduchá – stačí bezinky povařit s želírovacím cukrem a šťávou z citronu, dokud nezískáte hustou konzistenci. Nakonec vše nalijte do sterilovaných sklenic, zavíčkujte a máte domácí bezinkový džem, který vás bude těšit i v chladných zimních měsících.

Bezinkový likér

Jste milovníkem něčeho ostřejšího? Tak to je pro vás domácí bezinkový likér to pravé. Je to snadný způsob, jak si připravit něco opravdu speciálního. Stačí bezinky macerovat ve vodce nebo jiném silném alkoholu spolu s cukrem a kořením, jako je skořice nebo hřebíček. Po několika týdnech sceďte a likér je připraven.

Bezinkové víno

Pro ty, kdo se nebojí výzev, je tu bezinkové víno. Domácí víno z bezinek má hlubokou barvu a bohatou, ovocnou chuť, která se s každým douškem zlepšuje. Stačí bezinky povařit, přidat cukr, citronovou šťávu a vinné kvasinky a nechat směs několik týdnů až měsíců kvasit. Výsledek? Vynikající víno, které je vyrobeno s láskou.

Foto: Rostislav_Sedlacek, Shutterstock.com

Bezinkové víno je pochoutka, kterou si můžete připravit domaFoto: Rostislav_Sedlacek, Shutterstock.com

Jak si bezinky nesplést

Při sběru bezinek je důležité být opatrný, protože existují i jiné rostliny, které mohou na první pohled vypadat podobně, ale nejsou tak přátelské. Tady je několik dvojníků, na které byste si měli dát pozor, protože jsou více či méně jedovatí a mohou vám způsobit vážné potíže.

  • Bez chebdí: Má podobné bílé květy a tmavé bobule, ale na rozdíl od bezu roste spíše jako bylina než jako keř. Bobule bezu chebdí jsou menší a rostou ve více rozvětvených shlucích.
  • Lýkovec jedovatý: Lýkovec kvete a plodí dříve než bezinky, což je jeden ze způsobů, jak je od sebe odlišit.
  • Rulík zlomocný: Plody rulíku zlomocného, často označovaného jako černé bobule smrti, jsou větší a mají hladký lesklý povrch. Jsou extrémně jedovaté a mohou být smrtelně nebezpečné i v malém množství. Rulík obvykle roste na sušších místech a má charakteristické fialové květy.

Na co si dát při sběru pozor?

  • Zaměřte se na prostředí: Bez černý roste většinou ve vlhčích oblastech, kolem lesních okrajů nebo v blízkosti vodních toků. Pokud najdete bobule na sušším stanovišti nebo uprostřed lesa, je dobré se mít na pozoru.
  • Barva a tvar bobulí: Zralé bezinky jsou téměř černé, drobné a rostou v hroznech, které visí dolů. Pokud bobule rostou samostatně nebo ve svisle vztyčených shlucích, mohou patřit jiné rostlině.
  • Listy a stonky: Listy bezu černého jsou složené z pěti až sedmi lístků, které mají zubatý okraj. Stonky mají na sobě jemné hrbolky. Pokud listy nebo stonky vypadají jinak, může jít o jinou, potenciálně jedovatou rostlinu.

Načítám