Článek
Zavařování čehokoli, ale hlavně okurek, je jedním z nejoblíbenějších letních „sportů“ českých zahrádkářů. Mnozí mají své léty ověřené recepty na ten nejlepší lák, někteří rádi experimentují a hledají každý rok něco nového, čím by oživili chuť nebo zajistili, aby zůstaly okurky křupavé. Jestli patříte mezi experimentátory, nabízíme pár tipů.
Proč jíst okurky?
Je jedno, jestli si dáte salátovou okurku nebo nakládačku – vždy je to dobrá volba nejen v době, kdy se snažíte držet dietu, ale i když chcete dodat tělu řadu důležitých vitaminů a minerálů. Kromě vody jich totiž obsahuje možná až překvapivé množství.
Nejlepší klasické nakládačky
Sázíte jen na sladkokyselý nálev a nepřijde vám, že by se v něm mělo něco zásadního měnit? Pak se můžete inspirovat, alespoň co se poměrů jednotlivých surovin týče:
Rychlokvašky
Nechce se vám čekat na to, až se okurky řádně proleží a budete je moci ochutnat? Tak to jste ideální adept na rychlokvašky. Můžete je vyrobit několika způsoby:
Netradiční recept ze salátových okurek
Urodily se vám salátové okurky ve velkém a hodláte je zavařit? Můžete experimentovat podle receptů, které najdete v těchto článcích:
Jak si usnadnit zavařování
Kromě receptu na ten nejlepší lák se může hodit i pár triků, které vám ulehčí práci se zavařováním. Najdete je v těchto článcích: