Článek
Postup
01.
Suroviny počítáme na dva záviny, protože zkušenost velí, že jen jeden je prostě málo. 4 až 5 řapíků rebarbory oloupejte (pokud máte obzvláště tenké kousky bez silných vláken, není to třeba), odvažte si asi 450 gramů a pokrájejte je na plátky. Spolu s cukrem a skořicí podlijte 4 lžícemi vody, přiveďte k varu a za častého míchání povařte téměř doměkka.
02.
Vmíchejte rozinky, další ovoce pokrájené na kousky (dala jsem jahody a nektarinky, ale hodí se i broskve, hrušky, maliny atd.) a škrob rozmíchaný v troše vody a ještě chvilku prohřejte.
03.
Obě těsta rozbalte, střed vždy posypejte hrstí mletých mandlí nebo na másle opraženou strouhankou, překryjte polovinou ovoce a zabalte, případně zapleťte podle návodu na videu. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlemi a oba záviny pečte na jednom plechu asi 40 minut při 180 °C dozlatova.
Rebarbora není úžasná jen na sladké pečení, ale můžete ji využít i jinak. Skvělý je rebarborový džem se zázvorem anebo vyzkoušejte nejlepší rebarborové čatní.