Hlavní obsah
3,6
(17)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Jelikož je rebarbora zelenina, dá se říct, že takový závin z ní je zdravý... A když k ní ještě na přislazení přidáte hodně zralé ovoce, které byste jinak třeba ani nestihli zpracovat, můžete navíc mluvit o šetření zdrojů. Rebarborový štrúdl je zkrátka skvělý po všech stránkách!

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 záviny
Závin
  • 450 g rebarbory
  • 80 g cukru krupice
  • 2 lžičky skořice
  • 40 g rozinek
  • 350 g čerstvého ovoce
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 2 balení listového těsta
  • 2 hrsti mletých mandlí
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Suroviny počítáme na dva záviny, protože zkušenost velí, že jen jeden je prostě málo. 4 až 5 řapíků rebarbory oloupejte (pokud máte obzvláště tenké kousky bez silných vláken, není to třeba), odvažte si asi 450 gramů a pokrájejte je na plátky. Spolu s cukrem a skořicí podlijte 4 lžícemi vody, přiveďte k varu a za častého míchání povařte téměř doměkka.

02.

Vmíchejte rozinky, další ovoce pokrájené na kousky (dala jsem jahody a nektarinky, ale hodí se i broskve, hrušky, maliny atd.) a škrob rozmíchaný v troše vody a ještě chvilku prohřejte.

03.

Obě těsta rozbalte, střed vždy posypejte hrstí mletých mandlí nebo na másle opraženou strouhankou, překryjte polovinou ovoce a zabalte, případně zapleťte podle návodu na videu. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte mandlemi a oba záviny pečte na jednom plechu asi 40 minut při 180 °C dozlatova.

Foto: Marianna Bartková

Šťavnatá chuť počínajícího léta zamotaná v kousku těstaFoto: Marianna Bartková

Rebarbora není úžasná jen na sladké pečení, ale můžete ji využít i jinak. Skvělý je rebarborový džem se zázvorem anebo vyzkoušejte nejlepší rebarborové čatní.

Související témata:

Načítám