Článek
Postup
01.
Chcete si křehké těsto vyrobit sami? Vyzkoušejte recept na základní křehké těsto. Troubu zapněte na 200 °C. Připravte si čtyři koláčové formy o průměru 10 cm anebo jednu o průměru 24 cm. Těsto rozválejte na asi 3 mm silný plát a vykrojte z něj kruh (kruhy) o průměru 28 (12) cm. Přeneste do formy a zarovnejte okraje. Dno propíchejte vidličkou, vyložte kouskem pečicího papíru a zasypte fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedalo. Vložte do trouby a nechte asi deset minut předpéct.
02.
Mezitím nakrájejte řapíky rebarbory na mandolíně (struhadlo, na kterém se krájí třeba okurka) na tenké plátky a poskládejte z nich mřížku – plete se stejně třeba jako košík. Všechny suroviny na náplň promíchejte. Předpečené těsto vyndejte z trouby a odstraňte papír s fazolemi.
03.
Těsto naplňte tvarohovou směsí a navrch položte připravenou mřížku. Přesahující konce zastřihněte. Meruňkovou marmeládu rozmíchejte se třemi lžicemi horké vody a směsí potřete rebarborovou mřížku. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. Chcete-li předejít nadměrnému spékání rebarbory, na koláč položte pečicí papír, pečte deset minut, pak papír sejměte a ještě deset minut dopečte. Nebojte se toho, že by se na marmeládu přilepil – papír tam opravdu jen položíte, mřížky se dotýká jen zlehka a místy. Upečený koláč můžete zlehka poprášit moučkovým cukrem.
Tip: Upečený koláč krájejte až vychladlý na pokojovou teplotu, jinak se těsto rozpadne.
Máte rádi pikantní chuť rebarbory?