Článek
Postup
01.
Křehké těsto buď kupte už hotové, nebo ho připravte sami. Skvělý je univerzální recept na křehké těsto bez vajec, které se dá použít i na slané koláče, anebo vyzkoušejte tradiční křehké těsto s máslem i sádlem. Jedna dávka vyjde přibližně na koláčovou formu o průměru 24–26 cm, nebo na čtyři malé formičky s průměrem kolem 9 cm. Těsto nechte v každém případě asi 30 minut odpočívat v chladu, aby se s ním lépe pracovalo.
02.
Zatím připravte náplň. Pudink uvařte podle návodu na obale a nechte vystydnout. Čas od času ho promíchejte, aby rychleji chladl a na povrchu se neudělal škraloup.
Tip: Chcete pudink bez škraloupu? Místo míchání můžete chladnoucí pudink překrýt potravinářskou fólií, ale počítejte s tím, že chladnutí bude trvat výrazně déle.
03.
Stonky rebarbory oloupejte, nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky a smíchejte s třtinovým cukrem a citronovou šťávou. Odložte bokem.
04.
A teď je čas na drobenku. Mouku, cukr a povolené máslo dejte do misky a prsty vypracujte jemnou žmolenku.
05.
Troubu zapněte na 180 °C. Křehké těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný dva tři milimetry. Papír sloupněte, těsto urovnejte do formy a odkrojte přebytky na okrajích. Dno propíchejte vidličkou. Vzhledem k tomu, že náplň není nijak mokrá, není potřeba korpus předpékat.
06.
Na těsto rovnoměrně rozetřete zchladlý pudink, navrch rozprostřete kousky rebarbory (přebytečnou tekutinu z marinády slijte) a posypejte drobenkou. Pečte asi 35 minut dozlatova.
Milujete rebarboru? Vyberte si některý z 22 receptů na rebarborové moučníky. Za všechny doporučujeme jahodovou bublaninu s rebarborou a kynutý koláč s tvarohem, rebarborou a skořicovou drobenkou.