Hlavní obsah
3,2
(190)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jeden z mála druhů zeleniny, který je k dostání opravdu jen několik týdnů v roce, je rebarbora. Takže je naše až skoro kulinární povinnost její sezony využít! Po klasických koláčích s drobenkou si z ní dnes upečeme jahodový dort s tzv. Swiss meringue buttercream, tedy švýcarským sněhovým máslovým krémem, na který můžete narazit v mnoha zahraničních receptech.

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Těsto
  • 1/2 kostky másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička mandlového aromatu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 kelímek zakysané smetany
Náplň
  • 3 řapíky rebarbory
  • 2 hrnky čerstvých jahod
  • 1/3 hrnku cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
Krém
  • 3 ks bílku
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1/2 kostky másla
Ozdoba
  • 1 hrst pistácií
  • 1 hrnek čerstvých jahod
  • 1 snítka čerstvé máty
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny a dvě dortové formy na korpusy. Lehce je vymažte máslem a vyložte papírem.

Foto: Jakub Jurdič

Rebarbora si skvěle rozumí s jahodami, ale dort můžete upéct i bez nichFoto: Jakub Jurdič

02.

Oddělte žloutky od bílků. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, mandlovým aroma a solí do pěny. Postupně zapracujte žloutky, smetanu, prosátou mouku a kypřicí prášek. Kdyby těsto bylo příliš tuhé, zřeďte trochou mléka nebo přidejte smetanu.

Foto: Jakub Jurdič

Mouku do těsta vždy raději prosejteFoto: Jakub Jurdič

03.

Do těsta opatrně zapracujte z bílků ušlehaný sníh, rozdělte do forem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C podle velikosti asi 30 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Vejce můžete zapracovat i celá, ale se sněhem bude těsto nadýchanějšíFoto: Jakub Jurdič

04.

Mezitím si připravte náplň: rebarboru oloupejte a pokrájejte na plátky, jahody nasekejte a spolu s cukrem za občasného míchání asi 10 minut povařte, až ovoce změkne a šťáva zhoustne. Vmíchejte citronovou šťávu a nechte vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Do dortu uvařte lahodný jahodovo-rebarborový kompotFoto: Jakub Jurdič

05.

Teď už se pusťte do krému. Bílky s cukrem a solí dejte do ohnivzdorné misky, tu vložte do hrnce s vodou a pomalu zahřívejte. Několik minut šlehejte, až se cukr rozpustí a bílky mají kolem 60 °C. Vodní lázeň můžete vynechat, ale leckdo tepelně neopracované bílky nerad.

Foto: Jakub Jurdič

Bílky šlehejte nejprve jen tak ručně ve vodní lázni, aby se cukr rozpustilFoto: Jakub Jurdič

06.

Elektrickým šlehačem je poté vyšlehejte do tuhého krému. Pomalu po kouskách přidávejte za stálého šlehání kostičky másla. Kdyby se krém srazil, dejte ho na několik minut do lednice, pak pokračujte. Chce to chvilku trpělivosti.

Foto: Jakub Jurdič

A poté už použijte elektrický šlehačFoto: Jakub Jurdič

07.

Pokud jste upekli malé vyšší korpusy, každý jednou podélně přeřízněte, pokud velké a tedy nižší, nechte je vcelku. Na okraje korpusu naneste krém, aby náplň nevytékala, a naplňte většinou ovoce.

Foto: Jakub Jurdič

Na korpus udělejte hráz z krému, aby ovoce nevytékaloFoto: Jakub Jurdič

08.

Přiklopte vrchním korpusem (rovnou stranou nahoru), potřete zbylým krémem a nechte alespoň dvě hodiny, nebo ještě lépe do druhého dne, odležet. Před podáváním dozdobte čerstvým ovocem, mátou a sekanými oříšky.

Foto: Jakub Jurdič

Teď už jen vše sesaďte dohromadyFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Přidejte hrst nasekaných pistácií, s jahodami jsou skvělé!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Zbylé žloutky perfektně zužitkujete do špaget carbonara nebo lemon curdu nebo je prostě přidejte do těsta. A pro extra šťavnatý korpus do něj před pečením přidejte i kousky rebarbory.

Foto: Jakub Jurdič

Dort je nejlepší druhý den, když se trochu rozležíFoto: Jakub Jurdič

Příště se pusťte třeba do snadného jahodového dortu s mascarpone nebo vychytaného francouzského fraisieru, oba jsou mnohokrát ověřeny!

Načítám