Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny a dvě dortové formy na korpusy. Lehce je vymažte máslem a vyložte papírem.
02.
Oddělte žloutky od bílků. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, mandlovým aroma a solí do pěny. Postupně zapracujte žloutky, smetanu, prosátou mouku a kypřicí prášek. Kdyby těsto bylo příliš tuhé, zřeďte trochou mléka nebo přidejte smetanu.
03.
Do těsta opatrně zapracujte z bílků ušlehaný sníh, rozdělte do forem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C podle velikosti asi 30 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.
04.
Mezitím si připravte náplň: rebarboru oloupejte a pokrájejte na plátky, jahody nasekejte a spolu s cukrem za občasného míchání asi 10 minut povařte, až ovoce změkne a šťáva zhoustne. Vmíchejte citronovou šťávu a nechte vychladnout.
05.
Teď už se pusťte do krému. Bílky s cukrem a solí dejte do ohnivzdorné misky, tu vložte do hrnce s vodou a pomalu zahřívejte. Několik minut šlehejte, až se cukr rozpustí a bílky mají kolem 60 °C. Vodní lázeň můžete vynechat, ale leckdo tepelně neopracované bílky nerad.
06.
Elektrickým šlehačem je poté vyšlehejte do tuhého krému. Pomalu po kouskách přidávejte za stálého šlehání kostičky másla. Kdyby se krém srazil, dejte ho na několik minut do lednice, pak pokračujte. Chce to chvilku trpělivosti.
07.
Pokud jste upekli malé vyšší korpusy, každý jednou podélně přeřízněte, pokud velké a tedy nižší, nechte je vcelku. Na okraje korpusu naneste krém, aby náplň nevytékala, a naplňte většinou ovoce.
08.
Přiklopte vrchním korpusem (rovnou stranou nahoru), potřete zbylým krémem a nechte alespoň dvě hodiny, nebo ještě lépe do druhého dne, odležet. Před podáváním dozdobte čerstvým ovocem, mátou a sekanými oříšky.
Tip: Zbylé žloutky perfektně zužitkujete do špaget carbonara nebo lemon curdu nebo je prostě přidejte do těsta. A pro extra šťavnatý korpus do něj před pečením přidejte i kousky rebarbory.
Příště se pusťte třeba do snadného jahodového dortu s mascarpone nebo vychytaného francouzského fraisieru, oba jsou mnohokrát ověřeny!