Článek
Postup
01.
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 stupňů.
02.
Omytou a oloupanou rebarboru nakrájejte na malé kousky, jahody rovněž pokrájejte. Oboje vložte do hrnce, podlijte asi 50 ml vody a dejte rozvařit.
03.
Bílý cukr smíchejte se škrobovou moučkou.
04.
Do vroucího ovoce vsypte cukr se škrobem a provařte ještě asi tři minuty. Pak hrnec odstavte a připravte si těsto.
05.
V zadělávací míse zpracujte (nejlépe hnětacím hákem v robotu) mouku, hnědý cukr, vločky a nakrájené máslo. Vznikne drobivá hmota.
06.
Z těsta odeberte asi pětinu a do této části přidejte mandlové plátky. Do zbytku zapracujte vejce.
07.
Pekáč vymažte máslem a těsto (část s vejcem) natlačte prsty na dno. Na něj vlijte ovocný rozvar a povrch posypte mandlovou drobenkou (druhá část těsta).
08.
Koláč dejte péct do vyhřáté trouby asi na 45 minut. Krájejte ho až zcela vychladlý.
Jaký recept z rebarbory máte nejraději vy? Doporučujeme rebarborovo-jahodový crumble s mandlovou drobenkou, obrácený rebarborový koláč anebo pusinky se šlehačkou a rebarborou. Skvělé jsou i špaldové rebarborové muffiny s drobenkou.