Hlavní obsah
3,2
(216)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Kysaná smetana ochucená smaženou cibulkou a sladkou paprikou představuje skvělou alternativu moučného bešamelu, pokud nejíte lepek anebo si hlídáte příjem sacharidů. Spolu s květákem a nízkotučným sýrem tak snadno vytvoříte rychlé, vydatné a přitom poměrně dietní jídlo!

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 ks květáku
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 lžička soli
Článek

Pokud si nehlídáte sacharidy a dáváte přednost sytější verzi, můžete ke květáku přidat jako přílohu vařené brambory a cibuli opéct na kostičkách slaniny.

Postup

01.

Květák operte, rozeberte na růžičky a povařte v osolené vodě asi 10 minut na skus.

02.

Nadrobno pokrájenou cibuli osmažte dozlatova na 2 lžících olivového oleje a během smažení lehce osolte. Vmíchejte zakysanou smetanu s rozšlehaným vajíčkem a malou lžičkou sladké papriky.

Foto: Autorka

Místo bešamelu zkuste variantu ze zakysané smetany a cibulkyFoto: Autorka

03.

Pekáček vymažte lžící olivového oleje, na dno rozložte povařený květák, přelijte omáčkou a posypejte strouhaným sýrem s max. 30 % tuku v sušině. Zapečte v troubě vyhřáté na 180 °C 10–15 minut dozlatova.

Foto: Autorka

Květák s omáčkou stačí už jen krátce zapéct, aby se sýr rozteklFoto: Autorka

Jestli si hlídáte příjem sacharidů, jako dezert doporučujeme avokádové brownies nebo nízkosacharidovou kaši s ořechy a smetanou.

Energetická hodnota celkem - 2 porce
Energie5 019,35 kJ
Bílkoviny59,12 g
Tuky86,24 g
Sacharidy50,62 g
Sůl8,64 g
SAFA33,56 g
Vláknina25,11 g
Cukry27,12 g

Načítám