Hlavní obsah
3,8
(21)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Diskuse o tom, co patří do dokonalé rajské polévky, může být stejně vášnivá, jako u vánočního bramborového salátu. Protlak, konzervovaná rajčata, vyzrálé čerstvé plody ze zahrádky? My nedáme dopustit na tuhle verzi téměř na půl cesty ke svíčkové: kořenová zelenina ji zahustí a dodá jemnou sladkost, takže chutná i těm, kteří rajskou jinak příliš nemusí.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 4 lžíce oleje
  • 500 g pasírovaných rajčat
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1 ks bobkového listu
  • 1/2 ruličky skořice
  • 4 ks nového koření
  • 5 ks celého černého pepře
Na nočky
  • 2 ks vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 8 lžic polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 5 lžic tvrdého sýra
  • 1 snítka čerstvé bazalky
Článek

Podle toho, jaký poměr zeleniny a vývaru zvolíte, ji můžete podávat jako hustou omáčku k těstovinám, nebo jako polévku. Když ji doplníte jednoduchou zavářkou a přidáte nastrouhaný sýr, bude skvěle chutnat a zasytí.

Postup

01.

Oloupejte cibuli a kořenovou zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky. Ve větším hrnci rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10) a cibuli opečte dosklovata. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte, opepřete a také ji za stálého míchání krátce opečete, postačí 4–5 minut.

02.

Až se zelenina rozvoní, přidejte do hrnce pasírovaná rajčata, vývar, bobkový list, kousek skořice, nové koření a pepř a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a zvolna vařte 15–20 minut.

Tip: Koření vložte do sítka nebo sáčku na koření, bude se vám před mixováním z polévky lépe lovit.

03.

Z polévky vylovte koření a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Ochutnejte, případně dosolte a dolaďte hustotu ještě trochou vývaru.

04.

Zatímco se vaří polévka, v jiném hrnci přiveďte k varu vodu na nočky. V misce promíchejte vajíčka se špetkou soli a mlékem a přidejte tolik mouky, až vznikne hustější těstíčko. Vařicí vodu osolte a pomocí sítka na halušky těstíčko do vody protlačte. Zamíchejte a odlepte je ode dna. Až nočky vyplavou na hladinu, krátce je povařte (postačí 2–3 minuty) a sceďte. Přidejte k nim lžičku másla, zamíchejte a podávejte s polévkou.

Tip: Nočky do této polévky připravuji v jiném hrnci.  Zůstanou pěkně bílé a každý si může přidat podle své chuti. Do polévky ale můžete přidat i jinou zavářku: chybu neuděláte se strouháním, hrstí těstovin, můžete přidat i lžíci zbylé vařené rýže.

05.

Na talíři posypejte horkou polévku trochou strouhaného sýra a doplňte snítkou čerstvé bazalky.

Evergreenem sezony jsou cukety. Vaříte z nich pořád stejná jídla nebo rádi zkoušíte nové recepty? Možná se vám bude hodit výběr 18 nejpelších cuketových receptů.

Načítám