Článek
Teploty nám přejí a léto se ještě nevzdává. Využijte jeho darů, v tomto případě čerstvých rajčat, a připravte z nich skvělou polévku. Můžete ji servírovat teplou i vychlazenou, s masem i bez.
Postup
01.
Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte. Rajčata nařízněte do tvaru kříže a spařte vroucí vodou. Pak je oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte trochu oleje a opečte na něm dozlatova cibuli. Přidejte česnek i kmín, promíchejte a nechte provonět.
Tip: Možná oceníte návod, jak oloupat rajčata v mikrovlnce bez vody.
02.
Do základu přidejte nakrájená rajčata a přilijte vývar. Promíchejte a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut na mírném ohni. Pokud nejsou rajčata dost sladká, můžete polévku dosladit špetkou třtinového cukru.
03.
Mezitím nakrájejte kuřecí maso na nudličky, osolte a opepřete a na trošce oleje opečte dozlatova. Když je polévka hotová, rozmixujte ji tyčovým mixérem do hladkého krému.
04.
Polévku podle potřeby osolte, opepřete a dochuťte limetovou šťávou. Rozdělte do misek či talířů. Do každé porce přidejte trochu opečeného masa a nakonec ozdobte bylinkami podle chuti.
Tip: Jestli po tom toužíte, klidně můžete jednotlivé porce zjemnit lžící kysané smetany.
Milujete polévky z letní zeleniny? Výtečná je polévka z pečených rajčat a paprik, maďarská rybí polévka halászlé, tarator: studená okurková polévka anebo čorba s kysanou smetanou a masovými knedlíčky.