Hlavní obsah
4,2
(5)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Klíčky, luštěniny a semínka můžete připravit nejen zdravě, ale také velmi chutně! Nevěříte? Přesvědčíte se, až ochutnáte karbanátky z cizrny!

25 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 120 g cizrny
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 2 ks vejce
  • 1 ks rohlíku
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička soli
  • 2 dl mléka
  • 1 hrst strouhanky
Článek

Postup

01.

Cizrnu namočte do vlažné vody a nechte odpočívat asi 12 hodin (ideálně přes noc). Vodu poté vylijte, nalijte novou a v ní cizrnu uvařte. Počítejte s tím, že ji budete vařit minimálně hodinu, dokud nebude opravdu měkká.

02.

Až budete s tvrdostí cizrny spokojeni, vodu slijte, zalijte cizrnu novou studenou vodou a chvíli nechte. V ideálním případě by měly na hladinu vyplavat slupky (podobně jako slupky u mandlí). Ty pak sesbírejte, vodu sceďte a cizrnu rozmixujte s trochou mléka (přidávejte podle potřeby, aby vznikla pevná kaše).

03.

Nakrájejte rohlík na kolečka, zalijte mlékem a nechte nasáknout.

04.

Cizrnovou kaši poté smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, najemno nastrouhanou mrkví, rozmočeným rohlíkem, vejci, nahrubo nastrouhaným sýrem a hořčicí. Pokud je třeba, přidejte do směsi strouhanku tak, abyste z výsledku mohli tvořit karbanátky. Ty pak ještě obalte ve strouhance a krátce smažte na oleji. Podávejte s čerstvým salátem.

Pokud máte cizrnu opravdu rádi, vyzkoušejte z ní falafel.

Související témata:

Načítám