Článek
Postup
01.
Cizrnu namočte do vlažné vody a nechte odpočívat asi 12 hodin (ideálně přes noc). Vodu poté vylijte, nalijte novou a v ní cizrnu uvařte. Počítejte s tím, že ji budete vařit minimálně hodinu, dokud nebude opravdu měkká.
02.
Až budete s tvrdostí cizrny spokojeni, vodu slijte, zalijte cizrnu novou studenou vodou a chvíli nechte. V ideálním případě by měly na hladinu vyplavat slupky (podobně jako slupky u mandlí). Ty pak sesbírejte, vodu sceďte a cizrnu rozmixujte s trochou mléka (přidávejte podle potřeby, aby vznikla pevná kaše).
03.
Nakrájejte rohlík na kolečka, zalijte mlékem a nechte nasáknout.
04.
Cizrnovou kaši poté smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí, najemno nastrouhanou mrkví, rozmočeným rohlíkem, vejci, nahrubo nastrouhaným sýrem a hořčicí. Pokud je třeba, přidejte do směsi strouhanku tak, abyste z výsledku mohli tvořit karbanátky. Ty pak ještě obalte ve strouhance a krátce smažte na oleji. Podávejte s čerstvým salátem.
Pokud máte cizrnu opravdu rádi, vyzkoušejte z ní falafel.