Hlavní obsah

Finanční situace zdravotní sestry Marie: Máme se vlastně dobře, ale výdaje si hlídat musíme

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Jestli sledujete naše finanční příběhy českých rodin, dobře víte, že to není mnohdy veselé čtení. Dnes bychom vám ale rádi představili domácnost, kde si na finance vlastně nestěžují a i přes splácení hypotéky s výplatou vycházejí. A ještě jsou schopni ušetřit.

Článek

Už jste se mohli dočíst, jak hospodaří samoživitelky s dětmi, jak se finančně daří osamělým důchodcům, ale i rodinám, které ke konci měsíce počítají každou korunu. Chcete přidat i vy svůj finanční příběh? Budeme rádi, když k tomu využijete mail redakce@prozeny.cz. Inspirací vám můžou být odpovědi, které nám poskytla zdravotní sestra Marie a její rodina.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Moje práce je velmi náročná, ale dobře ohodnocená

Marie (48) pracuje v jedné z pražských nemocnic na jednotce intenzivní péče. Znamená to nejen směnný provoz, noční, víkendy a svátky, ale také velkou odpovědnost a psychickou náročnost. I když to není mnohdy snadné, práce ji baví a sama říká, že je podle ní i slušně ohodnocená – většinou si vydělá kolem 48 000 Kč čistého. Marie je podruhé vdaná, její manžel Antonín (50) soukromě podniká a vydělává asi 30 tisíc – každý má svůj účet, své spoření, pojistky a platí si své koníčky.

Když se v roce 2015 Marie rozváděla, musela velmi rychle řešit bydlení – vzhledem k finančním možnostem zvolila koupi chaty v zahrádkářské kolonii kousek od Kladna, na kterou si vzala hypotéku. Její výše je 7 500 Kč a k tomu se musí připočíst ještě 2 000 Kč za pojištění pro případ výpadku příjmů. Chatu nechala Marie na své náklady před dvěma lety zrekonstruovat, stálo to kolem 500 tisíc, které dala ze svých úspor. Na chatě celoročně žijí a jsou spokojeni, jen to znamená dojíždět do práce každý svým autem, což stojí kolem 7 tisíc měsíčně. Ovšem zas ušetří na nájmu a nákladech na bydlení – platí jen 2 500 Kč za elektřinu, 1 000 Kč za odpady, studnu mají svoji. Za telefon a internet dají 1 100 Kč a zhruba 3 000 Kč investují do psa.

Mezi největší výdaje patří rozhodně jídlo, za které utratí kolem 10 000 Kč měsíčně. „A to se snažím nakupovat ve slevách, ostatně i jako oblečení nebo boty. Nemusím sice počítat každou korunu, ale jsem tak zvyklá,“ komentuje to Marie. Do rozpočtu zasahuje i zahrada – na jaře vždy nová výsadba, letos nový skleník nebo nářadí a náčiní, stavební úpravy terénu a podobně, takže to nárazově mohou být i tisíce.

Manželé rádi cestují, ale vzhledem k náročné práci a také velké zahradě to nebývají delší cesty do zahraničí, ale spíš prodloužené víkendy. „I tak to je ale klidně i 7–8 tisíc, protože s sebou musíme vozit psa a za něj si většinou hotely nebo penziony účtují skoro jako za dalšího člověka,“ říká Marie. Takový výlet podniknou ale tak maximálně jednou za měsíc.

Antonín má z prvního manželství dceru, které je ale už 27 let a má svou rodinu a děti, kterým občas s Marií rádi přilepší nějakým dárkem nebo výletem.

Chtěla bych hlavně splatit hypotéku

Pokud se s Marií bavíte o finančních plánech, pak nejčastěji zmiňuje to, že by ráda předčasně splatila hypotéku. Právě proto si měsíčně ukládá kolem 5 tisíc stranou. Poté, co úspory (zhruba 500 tisíc) dala do rekonstrukce domku, zbylo jí aktuálně asi 350 000 Kč – 200 tisíc by ráda poslala jako mimořádnou splátku hypotéky a 150 000 nechala jako rezervu pro případ, že by „kleklo“ auto – bez něj by do práce dojížděla velmi obtížně, musela by několik kilometrů pěšky k nejbližšímu autobusu…

Marie má obavu o to, aby nepřišla o práci nebo aby jí nezradilo zdraví natolik, že by musela na „obyčejné“ oddělení, kde by tolik nevydělala. Také se trochu obává, jak hypotéka naroste ve chvíli, kdy skončí fixace. Jinak věří, že s manželem vše zvládnou a budou žít v pohodě jako teď.

DOTAZNÍK: RODINNÉ FINANCE

ZDRAVOTNÍ SESTRA MARIE

Jméno a věk: Marie, 48 let

Rodinný stav a počet dětí: vdaná, bezdětná

Povolání: zdravotní sestra na JIP

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 78 000 Kč

Náklady na bydlení za měsíc: 7 500 Kč hypotéka, 2 500 elektřina

Ostatní větší investice: telefon a internet 1 800 Kč (pro oba), životní pojištění 2 000 Kč, doprava 7 000 Kč + 800 parkování + povinné ručení 700 Kč (na opravy a dálniční známku ročně cca 15 000), pes 3 000 Kč, spoření 5 000 Kč

Kultura, sport, ostatní koníčky: cca 5 000 Kč

Náklady na jídlo měsíčně: cca 10 000 Kč

Náklady na oblečení: cca 1 000 Kč

Náklady na drogerii: cca 600 Kč

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: Jsem zvyklá kupovat ve slevách vše, co lze, a občas ráda nakupuji i na inzerát, když je něco třeba.

Úspory na horší časy: Každý máme své spoření, chata je psaná na mě a hypotéka také, takže si šetřím na rychlejší splacení a případné opravy, i když manžel také přispívá, včetně údržby a podobně.

Kolik investuji ročně do dovolené včetně prodloužených víkendů: Víkendy stojí kolem 7 až 8 tisíc, na dlouhé nebo zahraniční pobyty nejezdíme kvůli psovi a zahradě.

Moje finanční zlozvyky: Nemyslím, že nějaké mám, snad investice do zahrady.

Moje finanční cíle nebo přání: Splatit hypotéku dřív a mít vždy v záloze peníze na velkou opravu auta nebo nákup nového, pokud by to staré bylo neopravitelné.

Moje finanční obavy: Ze ztráty práce nebo zdravotních potíží, které by mě omezily.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Myslím, že se máme dobře.

Hospodaření Marie a jejího manžela odborník chválí

„Mariina profese zdravotní sestry na jednotce intenzivní péče vyžaduje spoustu času a energie, práce ji ale baví, a navíc jí obstará poměrně hezký příjem. Ten doplňuje manžel svým podnikáním. Manželé společně dbají na kvalitní využití volného času, který vyplňují výlety a koníčky. Jak sama Marie podotýká, užívá si poměrně dobré kvality života,“ shrnuje Jiří Hluchý, CEO fintech start-upu Frenkee, a radí, jak to lze ještě vylepšit:

„Marie a její manžel mají dobrý přehled o svých výdajích, což je skvělý základ. Společně by pak mohli, v rámci snížení výdajů, zvážit srovnání cen dodavatelů energií a telekomunikačních služeb, což může často přinést nemalé úspory a nějakou tu korunu navíc. Jsou to položky, na kterých lze snadno ušetřit.

Doporučoval bych srovnat nabídky pojišťoven, jelikož je možné, že narazí na lepší podmínky svého dosavadního pojištění a zároveň lepší cenu. Na pomoc si může vzít online srovnávače nebo chytré aplikace, které snadno a rychle dokáží nabídnout to nejvhodnější řešení jí přímo na míru. Rovněž sjednocení několika pojistných smluv u jednoho poskytovatele může přinést výhodnější pojištění.

Jelikož má Marie obavy hlavně z ukončení fixace hypotéky, využití větší části úspor na rychlejší splacení hypotéky je dobrý první krok. Zároveň je potřeba držet si takový finanční polštář, aby pokryl případné vyšší splátky. Rád opakuji, že cesta k lepšímu zajištění není více spořit, ale více vydělat.

Marie s manželem mají dobrý finanční základ k  investování části svých peněz, které by jim pomohlo bojovat proti inflaci a přineslo další zhodnocení úspor. Investování neznamená každodenní sledování trhu – v dnešní době existují aplikace, které automatizovaně a efektivně investují za nás. Marie si tak může zvolit plán investování, jenž jí vyhovuje a u kterého si může rizikovost určit sama. K investování zároveň stačí i nižší částky, manželé tak nemusí vyčlenit všechny peníze na jednu investici, ale mohou si částku rozdělit.

Na závěr bych dodal, že Marie a její manžel zvládají své finance velmi dobře. Mají realistický přístup k výdajům a šetření a jejich přehled o financích jim umožňuje být připraveni na neočekávané situace. Refinancování hypotéky, investování a srovnání cen služeb by mohlo přinést další finanční úspory a bezpečí. Především by však manželé neměli zapomínat na radost ze života a investovat do svých koníčků a společných zážitků.“

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám