Hlavní obsah

Zatopená lednička, fotovoltaika nebo mobil? Některé věci musíte vyhodit, ale jiné lze zachránit

Foto: Gabriel Kuchta, Gettyimages.com

Foto: Gabriel Kuchta, Gettyimages.com

Při odklízení následků povodní se většinou všechno, co bylo pod vodou, vyhazuje. Jak to je ale s elektronikou a elektrospotřebiči, které se také ocitly ve vodě? Jak to je obecně s jejich záchranou?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Patříte mezi ty, které zasáhla současná povodeň, a zajímalo by vás, zda z vyplaveného domu půjde zachránit alespoň některé věci, například velké elektrospotřebiče nebo elektroniku jako takovou? A jak to bude se zásuvkami a rozvody? Odpověď na to není jednoznačná a vždy byste měli zvažovat konkrétní situaci. Můžeme ale nabídnout pár vodítek, podle kterých se rozhodnete, zda věc rovnou hodit do kontejneru na odpad, nebo jí dát ještě šanci.

Elektrická instalace a rozvody po povodni

Elektřina a voda nejsou bezpečnou kombinací nikdy. Proto se před zaplavením domu musí vypnout přívod elektřiny a distributoři většinou odpojují postižené oblasti plošně. Po povodni pak posílají techniky posoudit situaci a rozhodnout, kdy dodávku proudu obnoví. Technici ale nechodí dům od domu, je na majitelích, aby si nechali stav u sebe posoudit elektrikářem. Ten podle výše zaplavení a celkového stavu překontroluje stav zásuvek, vypínačů, krabic a celkové instalace a rozvodů. Někdy je třeba rozvody zcela vyměnit. Teprve s jeho souhlasem lze obnovit přívod elektřiny do objektu.

Elektrická zařízení a spotřebiče

Zařízení, která zaplavila povodňová voda, je třeba vyčistit od mechanických nečistot a opláchnout tekoucí čistou vodou a nechat pořádně vyschnout – pozvolna a nikoli horkým vzduchem.

Tuto fázi by mohl zvládnout i šikovný domácí kutil, ale než je znovu zapojíte do zásuvky, musí je překontrolovat elektrikář či revizní technik! Samozřejmě, že se to vyplatí jen u dražších spotřebičů a vždy byste měli mít v ruce revizní zprávu. Bude to něco stát, ale tyto náklady můžete vyúčtovat pojišťovně.

I když voda elektrospotřebiče nezaplavila zcela, nemějte velká očekávání, co se dalšího používání týče. „Pokud se hladina vody dostane na motory nebo topná tělesa spotřebičů, dojde k jejich poškození. V případě, že se jedná pouze o pár centimetrů vody a spotřebič se následně nechá vyschnout, může pravděpodobně dál fungovat. Musí se ale jednat o skutečně krátký styk s vodou a bez přítomnosti dalších nečistot. Pokud se namočí dlouhodobě, a ještě například stojí v blátě, je šance na další fungování nulová. U trouby a sporáku i krátkodobý kontakt s vodou znamená jejich nevratné poškození,“ uvádí Jan Krejčíř, ředitel marketingu značky Beko.

Foto: Miguel Villagran , Gettyimages.com

Pokud nestál spotřebič ve vodě nebo blátě dlouho, nechte ho vyschnout, možná půjde rozchoditFoto: Miguel Villagran , Gettyimages.com

Elektronika po povodni

V případě elektroniky byste se neměli sami pouštět ani do omývání a demontáže, protože svým zásahem můžete věci spíš uškodit. Pokud se vám nepodařilo je před vodou ochránit a řešíte jejich stav až po pár hodinách, kdy byly ve vodě (i částečně), pak se s nimi spíš rozlučte, ale pokud váháte, pak posouzení nechte na odbornících.

Jak zachránit utopený mobil

Jak je to s mobilem a vodou? Ani mobilní telefony většinou nepřežijí utopení, zvlášť když jde o vodu špinavou nebo bláto. Pokud šlo jen o rychlé namočení, máte šanci přístroj zachránit, při delším pobytu ve vodě ho rozhodně zaneste ke specialistům.

Doma se ho můžete pokusit zachránit takto:

  • Telefon vyndejte z vody a hned ho vypněte.
  • Odstraňte všechny obaly a kryty.
  • Nic nemačkejte ani telefonem netřepejte.
  • Vyndejte baterii, SIM kartu a paměťovou kartu.
  • Jestliže telefon spadl do špinavé vody, opláchněte ho čistou vodou, ale neponořujte ho!
  • Telefon dejte do ručníku nebo jiného měkkého materiálu a opatrně osušte. Nikdy ho nefénujte teplým vzduchem!
  • Vypnutý přístroj bez baterie a SIM karty nahněte tak, aby případná voda mohla vytékat z konektoru a reproduktorů, a nechejte ho v této poloze volně schnout alespoň 48 hodin.

„Tento postup je základní, ale vždy je lepší zanést mobil do specializovaného servisu, kde jsou pro tyto případy vybaveni. Zvýší se tak šance na záchranu vašeho telefonu,“ říká Petra Psotková, tisková mluvčí Datartu.

Fotovoltaika

V mnoha domech se pod vodou ocitla i technická místnost k fotovoltaické elektrárně. Jestliže se voda nedostala k bateriím ani střídači, ale jen ke kabelům, mělo by to být v pořádku, ale nechte vše překontrolovat revizním technikem.

Jestliže voda baterie nebo střídač zatopila, jističe je také odpojily, ale ani tak nevstupujte do místnosti dřív, než bude voda zcela pryč. Vše, co bylo zatopeno, bude potřeba vyměnit, ale také volejte revizního technika, ať stav posoudí.

Tepelné čerpadlo po povodni

Pro majitele tepelných čerpadel nemáme dobré zprávy. „Důležité je mít zařízení pojištěno - zatopení poruší elektroniku v něm a bude nutné celý stroj vyměnit,“ říká Karel Náprstek, technický ředitel Woltair a expert na tepelná čerpadla

Plynová zařízení a spotřebiče po povodni

Většina plynových spotřebičů a zařízení má v sobě i elektroniku, kterou nechte překontrolovat specialistou na dané zařízení. Bude třeba překontrolovat i rozvody plynu, které mohly být poškozeny. Někdy je třeba rozvody přetěsnit nebo i vyměnit. Ani plynová zařízení nikdy nezapojujte bez předchozího schválení odborníkem!

Načítám