Hlavní obsah

Výjimečný případ. Rodina lékárnice Gabriely má na měsíc skoro 100 tisíc

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Dnes se s námi můžete podívat na finanční situaci mladé rodiny z Ostravska, která žije hlavně pro své dvě děti, jimž chce dopřát všechno, co si přejí. Rodina ráda cestuje a tráví aktivně společné chvíle. Jak sami říkají, zatím šetřit moc nemusí, ale zbytečně utrácet se jim také nechce.

Článek

Jak vypovídají finanční příběhy různých rodin po republice, není to vždy snadné vyjít s tím, co živitel či živitelé vydělají. Je spíš výjimkou, když se nám ozvou ti, kteří si v podstatě nestěžují – jako třeba lékárnice Gabriela (37), která žije se svým mužem Tomášem (39) a dvěma dětmi v Ostravě. Chcete přidat i vy svůj finanční příběh? Budeme rádi, když k tomu využijete mail redakce@prozeny.cz.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Žijeme hlavně pro děti a rodinu

Gabriela vede lékárnu a Tomáš je automechanik – dřív měl svou firmu, ale po nemoci ji prodal svému kamarádovi a pracuje u něj jako zaměstnanec. Vyhovuje mu to i proto, že právě po zkušenosti s nemocí přehodnotil své pracovní nasazení a zachovává si volné víkendy a striktně i pracovní dobu, aby se mohl věnovat dětem a rodině. I Gabriela to tak má, takže spolu vyrážejí často ve všední dny za sportem a kulturou a o víkendech na výlety. Neodepírají si ani letní dovolenou u moře a v zimě jezdí na oblíbené místo do hor v Itálii.

Dětem dopřávají veškeré aktivity, které chtějí – ať je to sport u dvanáctiletého syna, nebo hudebka a taneční kroužek u desetileté dcery (jaké kroužky vybrat?). V obou případech včetně prázdninových soustředění a táborů. Oběma platí také výuku angličtiny.

„Všechno si můžeme dovolit proto, že bydlíme ve vlastním domě, který jsem dostala od rodičů, takže nemusíme splácet hypotéku. Manžel zdědil po svém tatínkovi byt v Praze, který pronajímáme a peníze z pronájmu můžeme ukládat a poté vhodně investovat – naposledy do fotovoltaiky a tepelného čerpadla, abychom ušetřili na energiích a zvýšili hodnotu domu. Když složím svůj a manželův plat, je to skoro osmdesát tisíc a dvacet tisíc od nájemníků jde rovnou na spořicí účet,“ vysvětluje Gabriela.

Pamatujeme na zadní kolečka

Tomáš a Gabriela si dovedou naspořit, a když mají dost vysokou částku, poohlédnou se po vhodné investici. Tak koupili před dvěma lety velmi výhodně zahradu se zanedbaným domkem. Zatím ho využívá maminka Gabriely jako víkendovou chalupu, do budoucna se počítá s pronajímáním nebo prodejem. Byt i tato nemovitost slouží jako forma uložení peněz pro děti (víte, jak dětem nejlépe naspořit?). „Dětem jsme od narození dávali peníze na účet, ale moc se to nevyplatí, tak jsme je vybrali a investovali takhle,“ vysvětluje Gabriela.

DOTAZNÍK: FINANČNÍ SITUACE RODINY LÉKÁRNICE

Jméno a věk: Gabriela 37 let (manžel Tomáš 39 let)

Rodinný stav a počet dětí: vdaná, 2 děti (syn 12, dcera 10)

Povolání: lékárnice (manžel automechanik)

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 40 000 Kč (Gabriela) + 36 000 Kč + 20 000 Kč nájem (nejde do rozpočtu, ale hned na spořicí účet)

Náklady na bydlení: do 8 000 Kč

Náklady za jídlo: kolem 12 000 Kč

Náklady na oblečení: do 3 000 Kč, hlavně pro děti a počítám tam i sportovní oblečení a vybavení

Větší položky: Drogerie cca 1 000 Kč, telefony a internet pro všechny do 2 800 Kč, doprava do 3 000 Kč, spoření pro děti 4 000 Kč, životní, úrazové pojištění a důchodové spoření pro nás s manželem celkem 12 000 Kč, pojištění domu, bytu a víkendového domku celkem 4 800 Kč. Kroužky a angličtina pro děti 4 500 Kč.

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: Už nám přijde zbytečné chodit do restaurace, nebo jen výjimečně, to samé platí pro popcorn a pití v kině, i když film si občas dopřejeme, ale už opravdu občas, snažíme se vychytat akce na vstupné na kulturu nebo sportovní aktivity.

Úspory na horší časy: Pro případ nenadálých investic v domě nebo nájemním bytě máme na spořicím účtu kolem 230 000 Kč, snažíme se investovat – ještě bychom rádi koupili na pronájem jeden menší byt.

Museli jsme už šetřit na dětech: Neutrácíme za zbytečnosti, ale v podstatě mají všechno, co potřebují nebo po čem touží – telefon za dvacet tisíc jim ale kupovat nehodláme.

Kolik můžeme investovat do dovolené: Jezdíme spíš na výlety po republice, ale o prázdninách vždy tak na 10 dní k moři a v zimě na týden na hory – je to čím dál dražší, teď jsme dali za zájezd do Řecka 120 000 Kč, což mi přijde už vážně hodně. Týden na horách stál kolem 60 000 Kč, jeli jsme s rodinou našich přátel, tak jsme se podělili o náklady, jinak by to bylo víc.

Moje finanční zlozvyky: Sbírám nástěnné hodiny, tak si občas nějaké koupím v aukci nebo na inzerát, ale to je, myslím, také investice – manžel má zas auto veterána a dvě staré motorky, které miluje, opravuje, ale také by se daly brát jako investice.

Moje finanční cíle nebo přání: Zabezpečit v budoucnu děti tak, aby měly své bydlení a případně peníze na studia.

Moje finanční obavy: Už jsme si zažili stav, kdy byl manžel skoro půl roku nemocný a tím pádem vlastně bez příjmů, takže se nejvíc bojím takové situace. O práci se nebojím, tu bychom si našli vždycky, když budeme alespoň trochu zdraví.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Máme se dobře a doufáme, že na stáří nebudeme muset spoléhat na stát, podle mě už na důchody tou dobou nebude.

Chválím, vzkazuje finanční odborník

„Je skvělé vidět, že si takto mladá rodina dokáže hlídat své výdaje, zároveň se ale snaží o finanční zabezpečení budoucnosti, především tedy svých dětí. Stejně by ale měli pamatovat na tu svoji, kterou může ovlivnit nemoc nebo úraz, jak se Gabriela obává, a je dobře si ohlídat, že mají správně nastavené životní pojištění, které bude myslet například na výpadek příjmů. Hodí se udělat i pár dalších opatření,“ radí Lukáš Vršecký, CEO Patron GO.

Pan Tomáš by mohl zvážit dlouhodobý investiční produkt (DIP). Velkou výhodou DIPu oproti doplňkovému penzijnímu spoření je jeho daňové zvýhodnění. Vklady z DIP vám pomáhají snižovat daňový základ až do výše 48 000 Kč ročně. A kromě toho, vám na DIP může přispívat i váš zaměstnavatel.

Ale i na děti je dobré myslet dlouhodobě. Ideálně také nějakým investičním produktem, který může být i konzervativní, ale rozhodně by měl porazit standardní spořicí účty. Aktuálně jsou populární například investice do nemovitostí, což už také dělají. Dnes lze také investovat třeba jen do části nemovitosti - již od 2 000 Kč měsíčně. Svým dětem tak mohou koupit kousek nemovitosti s hezkým ročním zhodnocením. Až děti vyrostou a budou potřebovat peníze na školné nebo bydlení, lze kousek nemovitosti prodat s několikaletým výnosem.

Mimochodem to, co se jeví paní Gabriele jako finanční zlozvyky, vidím jako krásné koníčky a rozhodně se na ně dá dívat i z investičního hlediska.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám