Článek
Plýtvat potravinami je zbytečné vyhazování peněz. Když už nějaké koupíte, měli byste je spotřebovat ideálně beze zbytku. Natož abyste je museli vyhodit proto, že jste je špatně skladovali a ony se zkazily. Takže co s tím? Skvělou variantou je jejich vakuování.
Proč vakuovat?
Vakuování je proces, při kterém z nádoby nebo sáčku, ve kterých máte potraviny, vysajete vzduch. A bez vzduchu se nemohou množit bakterie, jídlo nemůže osychat, udrží si barvy i konzistenci, zůstane i jeho vůně a co je důležité, tak je zachován i obsah vitaminů a dalších důležitých látek.
Čím vakuovat?
Můžete si koupit vakuovací systém, který pracuje buď se sáčky, nebo plastovými či skleněnými nádobami. Na trhu je i svářečka na fólie a sáčky s odsáváním vzduchu.
Sáčky a fólie jsou praktičtější z hlediska úspory místa, ale musíte dávat pozor, aby pak došlo k jejich perfektnímu zavření, takže pozor při vakuování hotových jídel se šťávou nebo omáčkou nebo těch sypkých. Na sáčky a fólie musíte dát pozor i v případě, že vakuujete něco tvrdého, co by je mohlo poškodit. Typicky to bývá maso s kostí.
Krabičky na vakuování jsou praktické v případě polévek, omáček a zbylých jídel, ale i těch, které by mohlo vakuování a smrštění fólie poškodit – třeba hodně měkké ovoce. Nevýhodou je, že nejsou tak skladné. I u nich je třeba dát pozor na to, aby se při vakuování dobře uzavřelo víčko, což se neděje, pokud se třeba zamastí.
Co vakuovat?
Vakuovat lze v podstatě všechno – syrové suroviny, hotová jídla včetně omáček a polévek, ale i ovoce, zeleninu nebo trvanlivé potraviny. Vakuovat můžete i to, co pak hodláte dát do mrazáku, což nejen ušetří místo, ale také zaručí, že potraviny budou po rozmrazení bez nabaleného ledu, maso nezešedne a potraviny nenačichnou. Jen je dobré si tyto balíčky dobře popsat, protože „placaté“ většinou bývají k nepoznání.
Co se pro vakuování nehodí? V podstatě takové suroviny a potraviny nejsou, pokud se naučíte je předem upravit nebo pokud sáček nahradíte krabičkou, aby se nezdeformovaly ty příliš měkké.
Nevýhody vakuování
Má vakuování i nějaké nevýhody? Tou jedinou je asi nutnost si koupit vakuovačku a investovat buď do krabiček, fólií nebo sáčku. Obojí pak zabírá místo a většinou nefunguje bez elektřiny, i když můžete koupit i aku přístroj.
Jak postupovat při vakuování jednotlivých druhů potravin?
Každý druh potravin má svá specifika, která musíte při vakuování zohlednit. Máme pro vás malý tahák, jak správně na to:
- Jak vakuovat zeleninu a ovoce: tvrdší a větší kusy je lépe nakrájet tak, aby fólie dobře přilnula. Pozor na druhy, které vytváří plyny, tedy třeba brokolici nebo zelí, ty je zapotřebí předem nejlépe spařit horkou vodou a teprve pak vakuovat. Všechnu zeleninu omyjte, osušte a teprve pak vakuujte. Vakuovat lze i oloupané a nakrájené brambory, které chcete vařit třeba až další den – nezhnědnou. Příliš měkké kusy, jako třeba maliny, raději vakuujte v krabičce.
- Jak vakuovat tekuté potraviny: omáčky, kaše nebo polévky můžete vakuovat ve speciální krabičce nebo je nechte napřed zmrznout a potom s nimi zacházejte jako s tvrdými potravinami. Jesliže budete například do sáčku či fólie dávat něco se šťávou či omáčkou, vždy dbejte na to, aby se mezi fólii tekutina nedostala, takže nechte víc prostoru volného.
- Jak vakuovat sypké potraviny: pokud chcete skladovat déle třeba ořechy, kokos a další suroviny, které mohou žluknout nebo se bojíte škůdců, lze je vakuovat, ale nejlépe je předtím zabalte třeba do potravinové fólie a teprve pak vložte do sáčku a vysajte vzduch. Důležité je, aby je nemohla vakuovačka nasát a zanést se.