Článek
Co se recyklování týče, mohou se od nás evropské státy učit. „Až 75 % obyvatel České republiky pravidelně třídí odpad. Je to výsledek více než 20 let systematické práce obcí, měst, svozových firem, autorizovaných obalových společností a hlavně každého člověka, který dobrovolně třídí,“ říká Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství. I přes tuhle chválu je ale jedna surovina, kterou se Češi zatím automaticky třídit nenaučili: sklo.
Sklo lze recyklovat donekonečna!
Ke kontejnerům na plast a papír se už chodí zcela samozřejmě, ale zelené nebo bílé nádoby na sklo jako by zatím unikaly pozornosti mnoha lidí. A to je velká škoda, protože právě sklo je naprosto skvělá surovina pro recyklaci.
Jde o stoprocentně recyklovatelný materiál, a proto nepatří do směsného odpadu – ten končí většinou ve spalovnách nebo na skládce. Jenže sklo se nerozkládá ani nehoří a šanci dostane až díky recyklaci. „Vyseparované skleněné střepy se roztaví a směs se použije na výrobu nových skleněných výrobků, neboť ani po recyklaci neztrácí sklo žádné ze svých původních vlastností, a lze ho tedy recyklovat vlastně donekonečna,“ vysvětluje Miroslav Horký, vedoucí recyklační linky společnosti Vetropack Moravia Glass.
Snižuje se spotřeba surovin i energie
Nové skleněné obaly mohou obsahovat až 90 % použitého skla a díky tomu se snižuje spotřeba základních surovin, tedy písku, sody a vápence. Výroba při recyklaci vyžaduje také méně energie a zároveň produkuje nižší emise CO₂ než výroba z primárních surovin.
- Každých 10 % střepů ušetří při výrobě nového skla přibližně 3 % energie a 7 % CO₂. Každou tunou recyklovaného skla se lze vyhnout přibližně 300 kg emisí CO₂.
Výhody skleněných obalů
Váháte, zda si koupit třeba kečup v plastu, nebo ve skle? Plast se může zdát praktičtější, protože je lehčí a nemusíte se bát, že ho cestou domů rozbijete. Ovšem i sklo má nezanedbatelné plusy! „Je inertní a nereaguje s obsahem, takže je ideální pro balení potravin, nápojů a léčiv. Zabraňuje kontaminaci a zachovává chuť, vůni a kvalitu produktu. Poskytuje bariéru proti kyslíku, vlhkosti a dalším vnějším faktorům, což pomáhá zachovat čerstvost a trvanlivost, zejména citlivých položek, jako jsou potraviny a nápoje,“ vysvětluje docent Pavel Diviš z Ústavu chemie potravin a biotechnologií FCH VUT v Brně.
Jak správně třídit sklo
Kam vyhodit sklo
Patří do zeleného (barevné sklo) nebo bílého kontejneru (čiré sklo). Je-li u vás jen zelený kontejner, dávejte do něj sklo bez ohledu na barvu. Sklo není třeba předem vymývat ani čistit, není nutné z něj odstraňovat etikety ani lepidlo a nemusíte ho rozbíjet.
Co do kontejnerů na sklo nepatří
Do zeleného ani bílého kontejneru nepatří autosklo, zrcadlo, drátované, pokovené, laboratorní ani varné sklo – mají jiné složení a patří na sběrný dvůr. Ze stejného důvodu tam nepatří sklokeramika ani porcelán.
Sklo můžete upcyklovat
Lahve od piva a některých dalších nápojů jsou vratné, a pokud je donesete zpět do obchodu, mohou být znovu naplněny až padesátkrát! A jestli se vám je nechce vracet nebo nejsou zálohované, tak nepatří do popelnice, ale do kontejneru na sklo. Ovšem není nutné dávat sklo k recyklaci hned po prvním použití. Například zavařovačky můžete buď znovu používat, anebo je nabídnout ostatním. Třeba včelaři často nabízejí slevu za med, pokud donesete sklenice.