Hlavní obsah

Studentka s profesí přítelkyně. Kamarádky závidí, rodiče jsou naštvaní

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Už jste zvyklí, že každou středu zveřejňujeme pohled do rodinných rozpočtů lidí různých profesí i různých typů rodin, od samoživitelek po rodiny s mnoha dětmi. Dnes jsme se rozhodli předložit vám příběh v mnohém specifický, který nám poslala Sofie (25) z Prahy.

Článek

Už jste s námi mohli nahlédnout do toho, jak s platem vyžije osamělá důchodkyně, samoživitelka s několika dětmi, ale i rodina, která počítá každou korunu, i když oba rodiče pracují. Dnes jsme se rozhodli představit příběh úplně jiný. Poslala nám ho slečna Sofie (25 let) z Prahy. Pokud vás inspiruje k napsání vaší finanční situace, budeme moc rádi, když se ozvete na mailovou adresu redakce@firma.seznam.cz.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Mojí prací je domácnost a být k dispozici

Sofie žije život jak z romantického filmu, který by jí možná leckdo záviděl. „Je mi 25 let a zatím jsem stále studentkou vysoké školy a je mi jasné, že k titulu nedojdu, školu nestíhám. Ke studiu jsem si od prváku přivydělávala jako produkční a modelka. Díky tomu jsem potkala i svého přítele – je z Anglie a pracuje ve vedení jedné mezinárodní firmy. Když jsme spolu začali bydlet, navrhl, abych se věnovala jen studiu, že se o všechno ostatní postará. Přišlo mi to hezké, tak jsem kývla a brigádu před víc jak dvěma lety pustila,“ vypráví.

Loni si začala hledat nějakou práci, ale nevyšlo to. „Jezdím s přítelem často na cesty za prací i rodinou do Londýna, loni jsme byli skoro tři měsíce v Austrálii a na Novém Zélandu, částečně to byla dovolená, částečně tam byl pracovně – a to s prací nejde propojit,“ vysvětluje.

Všechno platí přítel, dává mi i kapesné

Od přítele dostává Sofie peníze na jídlo, domácnost i kapesné jen pro sebe – dohromady to je 45 tisíc. Nájemné a náklady na bydlení platí jeho firma, náklady na provoz jejího auta, dovolené, útraty v restauracích a mnohdy i její oblečení také hradí přítel, ještě mimo tuto částku.

„Moje práce je dohlédnout na chod domácnosti a být jeho doprovod. Na úklid máme paní a vařím jen výjimečně, ale nosím věci do čistírny nebo objednám mytí oken a podobně. Kamarádky mi takový život závidí, když jedu k rodičům do Ústí, tak poslouchám, že si mě vydržuje a kvůli němu ani nedostuduji – i když mají přítele rádi, tohle mu mají za zlé. Ještě by to snesli, kdybych byla na mateřské, ale na to jsem moc mladá a přítel už děti má z prvního manželství,“ svěřuje se.

Sofie ví, že kdyby se rozešli, tak zůstane bez prostředků, práce i bydlení, proto si založila účet, na který si šetří právě z peněz od přítele. „Není to pravidelně, protože jsou měsíce, kdy skoro nevyjdu. Jídlo je stále dražší, podražil i úklid, vlastně všechno. Místo každý týden chodím ke kadeřníkovi jen dvakrát za měsíc, občas na kosmetiku nebo nehty, ale nic přehnaného – jen abych příteli nedělala ostudu,“ vysvětluje a dodává, že si uvědomuje, že hospodaří s penězi, co vydělají oba její rodiče dohromady - a ti z toho musí vyjít se vším všudy.

A proč se nám Sofie ozvala? „Moc se v tom nevyznám, tak bych chtěla radu, kolik našetřit nebo kam investovat, abych měla alespoň na bydlení, kdybychom se s přítelem rozešli. Zůstala bych bez prostředků, i když bych pak mohla prodat některou z drahých kabelek, i ty jsou přece dobrá investice,“ uzavírá.

DOTAZNÍK: FINANČNÍ SITUACE

Jméno a věk: Sofie, 25 let

Rodinný stav a počet dětí: Svobodná, bezdětná

Povolání: Studentka a v domácnosti

Celkové příjmy měsíčně: 45 000 Kč

Náklady na bydlení: Hradí firma, kde pracuje přítel (přesně nevím, ale je to tak kolem 60 000 Kč)

Náklady za jídlo: Jíme hlavně v restauraci, která je skoro v domě, kde bydlíme, ale i tak občas vařím a snídáme nebo večeříme i doma, za potraviny utratíme určitě 10 000 Kč měsíčně, ale možná i víc.

Náklady na oblečení: V průměru do 10 000 Kč (dražší věci jsou většinou dárek)

Náklady na drogerii nebo jiné větší položky: Do 8 000 Kč, pokud nic zásadního nekupuji, parfémy a dražší věci také většinou dostanu.

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: omezila jsem kadeřníka, masáže a přemýšlím víc nad tím, když si chci koupit něco dražšího, pak dám přednost věcem, které lze brát jako investici, protože neztrácejí časem tak hodnotu

Úspory na horší časy: Zatím asi 150 000 Kč

Kolik můžeme investovat do dovolené: Cestování platí přítel, létáme často do Londýna, za jeho rodinou a dětmi, k moři tak dvakrát ročně a jen tam, odkud může přítel pracovat, kolik to pak stojí, nevím.

Moje finanční zlozvyky: Mám ráda hezké oblečení, občas si koupím i něco, co pak vůbec nenosím. Ráda kupuji dárky příteli, svým rodičům a sestře, ale není to každý měsíc.

Moje finanční cíle nebo přání: Naspořit si peníze na případné vlastní bydlení a třeba je dobře investovat na dobu, kdy je zatím nepotřebuji.

Moje finanční obavy: Že se s přítelem rozejdeme a zůstanu bez prostředků a zázemí, ale zvyklá na standard, který nebudu schopná udržet.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Díky příjmu a postavení přítele se máme dobře, ale já sama jsem na tom vlastně špatně, protože nemám nic, jen to, co mám v šatně – šaty, boty, kabelky a nějaké šperky.

Sofie by si měla uvědomit smysl peněz, říká odborník

„Na první pohled můžeme Sofii její život snad i závidět. V pětadvaceti letech má vše, po čem většina jejích vrstevníků jen touží, a může si užívat života bez nutnosti pracovat. Jenže každá mince má dvě strany,“ upozorňuje finanční expert David Hercig, ředitel investičního fondu Indexit, s tím, že Sofiin zdánlivě bezstarostný život v sobě skrývá několik skutečně zásadních problémů. Ty jí mohou zabránit v dosažení skutečné finanční nezávislosti a v osobní realizaci.

Podle Herciga je nejdůležitější, aby Sofie přestala vnímat peníze jen jako prostředek k okamžitému uspokojení potřeb a přání, ale především jako prostředek pro zajištění lepší budoucnosti. „Měla by začít investovat a šetřit, aby si zajistila stabilitu a nezávislost v budoucnu. Pokud peníze dnes neutratí za zbytečnosti, mohou jí investované a naspořené peníze později poskytnout bezpečí a svobodu, i když se změní její partnerská situace,“ říká.

Luxus není investice

Sofie často utrácí za luxusní oblečení a doplňky, které pak ani nenosí, s pocitem, že jde o dobrou investici. „To ovšem není investice, ale zbytečný výdaj, pokud se v tomto velmi specifickém segmentu dokonale nevyznáte. Lepší je naučit se rozumně s penězi zacházet a vážit si jich,“ hodnotí Hercig přístup Sofie.

Definování cílů a konkrétní doporučení

Sofie by si podle odborníka měla stanovit své cíle a jít za jejich splněním, zásadní je změnit přístup k investování. „Investováním si kupuje budoucnost. Ne proto, že musí nebo ji k tomu nutí strach, ale protože chce a je zodpovědná. Pro začátek by si měla vytvořit spořicí fond a mít na něm tři- až šestinásobek měsíčních nákladů na život včetně nákladů na bydlení. Protože je v investování začátečník, radil bych využít akciové indexy, což je jednoduché a přináší dlouhodobě stabilní výsledky, i když vložíte stokorunové částky,“ radí Hercig.

Až si Sofie nadefinuje nový cíl v podobě finanční nezávislosti a bude k němu cílevědomě směřovat, doporučuje zaměřit se také na osobní rozvoj. „Nezávislost není jen o penězích. Sofii by jistě prospělo i to, kdyby si našla něco, co ji naplňuje a baví, a začít pracovat na své kariéře, aby mohla dosáhnout i finanční nezávislosti a stabilní budoucnosti,“ uzavírá Hercig.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám