Hlavní obsah

Správcová Adéla (47) s manželem žili královsky. Vše jim platila firma. Čeká je nepříjemná změna

Foto: S_Photo, Shutterstock.com

Foto: S_Photo, Shutterstock.com

V našem seriálu o finanční situaci českých rodin jsme se setkali už s mnoha osudy a modely domácností i stylu života. Tentokrát se nám s příběhem přihlásila paní Adéla. Žijí s manželem ve finanční pohádce, která ale zřejmě končí. Proto ocení rady našich odborníků, jak dál.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Paní Adéla (47) je původně učitelka. Svou profesi změnila, když se rozhodla následovat svého muže a stát se něco mezi pokojskou, hospodyní a holkou pro všechno, tedy správcovou cizí nemovitosti. Její muž Tomáš (48) měl totiž instalatérskou firmu, ale pak kývl na zajímavou nabídku jednoho ze svých klientů, aby se mu staral o jeho usedlost na jižní Moravě.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Radikální změna zaměstnání

V roce 2018 Adéla s manželem Tomášem žila v domku na kraji Prahy, kde měl Tomáš i sídlo své instalatérské firmy. Pracovala jako učitelka na prvním stupni základní školy. Uvažovali o rekonstrukci domu, když přišla nabídka jednoho z Tomášových klientů, aby mu dělal správce usedlosti na jižní Moravě, kterou firma právě koupila a měla s ní velké plány. Znamenalo to ale odstěhovat se tam, protože na dojíždění to bylo daleko. Váhali, ale jeli se tam podívat a místo je okouzlilo. A když se k tomu přidala velmi zajímavá finanční nabídka, kývli a v polovině léta se stěhovali.

Začátek pobytu byl šrumec – objekt procházel rekonstrukcí a bylo pořád co dělat, ale ani tak nelitovali. Adéla se starala o „papíry“ a zařizovala interiéry, Tomáš se staral o technický stav a zahradu. „Bavilo a baví nás to - a ještě žijeme vlastně zadarmo - kromě výplaty hradí firma i náklady na bydlení v domku, který je na zahradě usedlosti, máme služební auta a telefony. Platíme si jen jídlo, oblečení a věci pro svou potřebu. Takže jsme si za tu dobu našetřili a zaplatili nutné opravy a modernizaci našeho původního domu a ještě jsme k němu přikoupili sousední zahradu za velmi výhodnou cenu, bereme ji jako investici do budoucna. V našem původním domě občas přespíme, když jedeme do Prahy, a je také k dispozici synovcům, kteří studují v Praze,“ vysvětluje Adéla.

Na moravské usedlosti si už zvykli a jsou spokojení, i když jsou v práci vlastně 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Ovšem teď se to asi změní. Majitel firmy náhle zemřel a jeho nástupci uvažují, že objekt prodají. „Už se cítíme jako místní, ale hlavně jsme si zvykli na režim, který je sice náročný, ale zase s mnoha výhodami. Jsme sice oba akční, práce se nebojíme, máme našetřeno, ale bude to i tak náraz,“ vysvětluje Adéla.

Minimálně 76 000 korun na měsíc

Abyste si dovedli představit, jak to v jejich domácnosti zatím funguje, vypsala nám čtenářka své příjmy a výdaje. Mají společný účet, na který dorazí měsíčně kolem 76 000 jako jejich výplaty. K tomu dostávají prémie, když se v usedlosti koná větší akce nebo ji firma pronajme na svatbu. Náklady na bydlení, telefony a auta jsou mizivé - vše je služební.

Dovolené si za poslední roky moc neužili, rozhodně ne v létě, kdy sezona vrcholí a hostů je nejvíc, ale loni vyrazili v zimě na dva týdny do exotiky - stálo to asi 120 000 Kč. Na spořicím účtu mají i po investici do dalšího pozemku a rekonstrukci svého domu kolem 700 000 Kč. „Chtěla bych peníze rozumně investovat, ale asi ne všechny, abych měla případně kam sáhnout. Pokud si budeme hledat novou práci, kupovat si auto a platit vše ze svého, může se stát, že v prvních měsících nevyjdeme. Do budoucna se o sebe určitě postaráme, ale prvních pár měsíců bude trochu jako návrat z Marsu,“ konstatuje paní Adéla, která by ocenila radu odborníka.

FINANČNÍ DOTAZNÍK ADÉLA

Věk: 47

Rodinný stav a počet dětí: vdaná, bezdětná

Povolání: správcová

Celkové rodinné příjmy měsíčně: cca 76 000 Kč (někdy + 20 000 prémie)

Náklady na bydlení a další větší náklady: firma hradí telefony a služební auta, pojištění celkem 7 500 Kč, dům u Prahy zálohy za energie a další položky 8 000 Kč

Náklady za jídlo: do 8 000

Náklady na oblečení: rozpočítáno na měsíc do 3 000 Kč, ale spíš nárazově jednou za čas

Náklady na drogerii a podobně: do 1 500 Kč

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: nic

Úspory na horší časy: cca 700 000 Kč na účtech a pozemek

Kolik můžeme investovat do dovolené: přes 100 000 Kč

Moje finanční zlozvyky: Jednou za čas si koupím drahé boty, které vlastně ani neunosím, a máme rádi dobré jídlo a víno.

Moje finanční cíle nebo přání: Naučit se zas „normálnímu“ životu a dobře investovat na stáří.

Moje finanční obavy: Ze ztráty jistot, hledání nové práce a zvyknout si znovu hospodařit jen ze svého.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: V tuto chvíli velmi dobrá, ale nejistá do budoucna.

Rady finančního experta

Podle ředitele investičního fondu INDEXIT Davida Herciga je důležité dobře se připravit na všechny možné scénáře.

  • Doporučuji se poptat po okolí, zda by někde nebyl podobný objekt, pro který se hledá správce, pak by mohli jen přesídlit.
  • Oba mají původní povolání, která i při možném návratu do Prahy zaručují, že práci najdou zcela jistě. Navíc mají svůj dům, tedy zázemí a jistotu, že přesun nebude tak finančně náročný, jako kdyby šli třeba do pronájmu.
  • Tato situace je naučí víc hlídat a plánovat rodinné finance. Současný životní styl sváděl k bezstarostnosti, ale teď i sama paní přemýšlí, jak víc hlídat rozpočet a zajistit se na stáří. S tím prvním může pomoci některá z dostupných aplikací, s tím druhým vhodné investice. Test, jestli umíte uhlídat rozpočet.
  • Uložení peněz na spořicím účtu je sice lepší, než kdyby ležely na účtu běžném nebo doma v krabici, ale je potřeba se poohlédnout po efektivnějším zhodnocení úspor. Jednou z možností jsou akciové indexy - nevyžadují žádné expertní znalosti, ale přináší stabilní a atraktivní výnos. Za 15 let, které zbývají do důchodu, by investice přinesla opravdu hezký výnos.
  • Část peněz by bylo dobré na spořicím účtu ponechat – právě pro případ výpadku příjmů. Jinak pozor na příliš výhodné nabídky slibující dvouciferné zhodnocení za krátkou dobu. Tady platí poučka: pokud něco vypadá moc dobře na to, aby to byla pravda, pak to s největší pravděpodobností pravda nebude.
  • V neposlední řadě by se manželé měli podívat na pojistné produkty, které mají sjednané, a zhodnotit jejich efektivitu a výhodnost - může jim s tím pomoci finanční poradce.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám