Hlavní obsah

Naďa (31) na rodičovské: Na měsíc máme 60 tisíc, ale počítat musíme. Chci ušetřit na cestu k moři!

Foto: Alex from the Rock, Shutterstock.com

Foto: Alex from the Rock, Shutterstock.com

Jak vycházíte s výplatou? Patříte mezi ty, kdo se museli naučit obracet každou korunu, nebo máte naopak i na to, dát něco stranou? Každý týden pro vás máme finanční příběh jedné české domácnosti. Dovolíte nám i vy nahlédnout do svého hospodaření?

Článek

Jak české domácnosti vystačí s tím, co si vydělají? Každý týden na to hledáme odpověď díky vám – díky tomu, že nám svěříte svůj rozpočet. Zveřejňujeme ho samozřejmě tak, aby byla vždy zachována vaše anonymita, nezměněna zůstávají jen fakta o hospodaření. Budeme rádi, když nám napíšete i vy, jak se vejdete do rozpočtu, kolik dáte za jídlo nebo bydlení a jestli si i něco ušetříte. Pište nám na e-mailovou adresu redakce.prozeny@firma.seznam.cz.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Nejvíc nás stojí bydlení a dcery

Naďa (31) pracovala před mateřskou v personálním oddělení jedné firmy v Pardubicích, kde s rodinou žije. Teď je aktuálně na rodičovské dovolené s druhou dcerou – je jí rok, starší čtyřletá už začala chodit do školky. S manželem Petrem (35) bydlí v obecním bytě 3+1 v paneláku a před dvěma lety si zaplatili výměnu umakartového jádra za zděnou koupelnu a toaletu. Protože splácejí půjčku na tuto rekonstrukci, jsou náklady na bydlení vyšší – 23 000 Kč.

Petr pracuje jako řidič kamionu, opustil mezinárodní dopravu a jezdí jen po republice, takže se vrací domů každý den – jen někdy dost pozdě. Když se sečte to, co bere Naďa a co přinese Petr, dají dohromady 60 tisíc. „Když se v den výplaty kouknu na náš společný účet, vypadá to jako hezká částka, ale pak začne odcházet nájem, platba za školku, zajdu na nákup… Prostě se to postupně skoro všechno někam rozeběhne, a moc toho tedy neušetříme,“ konstatuje Naďa.

Největší výdaje jsou za nájem spolu se splácením úvěru na rekonstrukci koupelny, pak na jídlo a potřeby pro děti, tedy hlavně plenky a oblečení, ze kterého hned vyrostou. „A to máme štěstí, že mladší dcera pak unosí to po starší, i když tedy bojujeme s místem a schovávat všechno je náročné,“ říká Naďa.

Má ráda, když to dcerám sluší

Naďa a Petr mají životní pojištění, za které dají 3 600 Kč, za pojištění domácnosti platí 800 Kč, každé dceři spoří měsíčně tisícovku. K větším výdajům patří rozhodně jídlo (asi 8 tisíc) a auto – za pojistku a benzin dají asi 4 tisíce. Petr si založil spoření na penzi, na které posílá 1 500 Kč, Naďa s tím čeká na dobu, až se vrátí do práce. Školka vyjde asi na 700 Kč a oblečení hlavně pro dcery do 2 000 měsíčně, stejnou částku nechá v drogerii za kosmetiku a hlavně pleny. „Tady se musím přiznat, že toho mají asi víc, než by nutně potřebovaly, ale mám ráda, když jim to sluší, a koupím i něco navíc,“ svěřuje se Naďa.

Její manžel jezdí rád na kole, takže si občas koupí i nějakou výbavu. „Až doroste mladší dcera, budeme jezdit na rodinné výlety, ale zatím je to spíš jen Petrova aktivita,“ vysvětluje Naďa. Jejím koníčkem je výroba šperků z korálků, ale tu odložila nejen proto, že se dvěma dětmi není čas, ale i proto, že malé korálky jsou pro malé dcery nebezpečné a bála by se je mít v jejich dosahu.

Spoříme na horší časy a na dovolenou

„Měsíčně se snažíme dávat stranou alespoň 5 tisíc korun na spořicí účet. Tam jsou peníze pro případ nouze, asi 120 000 Kč, ale také bych ráda ušetřila na další cestu k moři. Byli jsme zvyklí jezdit víc na výlety třeba o víkendech, ale museli jsme to omezit. Jednak se ne všude dá v pohodě vyrazit s miminkem, ale také to leze do peněz, vstupy jsou drahé, palivo a jídlo také,“ konstatuje Naďa.

FINANČNÍ DOTAZNÍK PERSONALISTKY NA MATEŘSKÉ

Jméno a věk: Naďa, 31 let

Rodinný stav a počet dětí: vdaná, 2 děti

Povolání: nyní rodičovská dovolená, dřív personalistka

Celkové příjmy měsíčně: 60 000 Kč (rodičovský příspěvek a výplata manžela)

Náklady na bydlení: 23 000 Kč

Náklady za jídlo: do 9 000 Kč

Náklady na oblečení: spíš pro děti – kolem 2 000 Kč

Náklady na jiné větší položky: pojistky pro mne a manžela 3 600 Kč, pojištění domácnosti 800 Kč, spoření pro děti 2 000 Kč, mobily, televize a internet 1 800 Kč (i placené kanály), za provoz auta (palivo a pojistka) asi 4000 Kč, drogerie – hlavně pleny, takže kolem 2 000 Kč

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: Nechodíme do restaurací a omezili jsme i aktivity, kde je drahé vstupné, třeba plavání.

Úspory na horší časy: Aktuálně máme asi 120 000 Kč na spořicím účtu pro případ, že by manžel přišel o práci nebo byl nemocný a nemohl vydělávat, šetříme si ale i na dovolenou.

Kolik můžeme investovat do dovolené: Letos jsme byli po třech letech na dovolené u moře, protože starší dcera má ekzém a doporučila nám to lékařka, stála asi 75 000 Kč.

Moje finanční zlozvyky: Občas koupím holkám nějaké „hadříky“, které jsou hezké, ale nejsou až tak třeba.

Moje finanční cíle nebo přání: Nemuset se příliš uskromňovat a mít hlavně pro děti vždy na to, co potřebují.

Moje finanční obavy: Že by muž přišel o práci, ale chvíli bychom to zvládli.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Jde to, nestěžuju si a až půjdu do práce, bude to lepší i se spořením na dovolené.

Chválím za spoření, říká odborník na finance

„Především bych rád Naďu pochválil za to, jaký má přehled nad svými financemi, a hlavně za to, že se snaží pravidelně spořit, což je výborný základ pro zajištění rodiny. Ukládání peněz na horší časy je nesmírně důležité, zejména když manžel pracuje v profesi, kde může dojít k nečekaným výpadkům příjmu. Mít finanční rezervu, jako je vaše částka 120 000 Kč, znamená větší jistotu a klid pro celou rodinu,“ komentuje Jiří Hluchý, zakladatel fintechu Frenkee, a má několik dalších doporučení:

  • Největší výdaj tvoří bydlení a náklady spojené s rekonstrukcí. Možná by stálo za to, prozkoumat možnosti refinancování půjčky na rekonstrukci. V dnešní době se dá často najít lepší nabídka, která by mohla snížit měsíční splátky.
  • Další možností je přezkoumat stávající pojistné smlouvy. Může se stát, že na trhu existují výhodnější nabídky, které by lépe odpovídaly aktuálním potřebám.
  • Ušetřit by se dalo i na snížení cen za energie a telekomunikační služby. Vyplatí se porovnat nabídky různých dodavatelů energií i telekomunikačních služeb, které mohou často nabídnout výhodné balíčky.
  • Naďa s manželem pravidelně odkládají stranou peníze nejen na úspory, ale také na spoření pro děti. To je dlouhodobě skvělé rozhodnutí. Kdyby Naďa s manželem uvažovali o dalších krocích, jak úspory sobě a dětem dlouhodobě zhodnotit, měli by zvážit možnosti investování. Mohou začít s malými částkami přes investiční platformy, které umožňují snadné mikroinvestice do diverzifikovaných fondů, jako jsou ETF. Tyto investice mohou v dlouhodobém horizontu přinést vyšší výnosy než spořicí účet. Úroky na spořicím účtu svůj boom už zažily a většina bank je opět snižuje.
  • Pokud by Naďa chtěla své příjmy dále navýšit, mohla by zvážit možnost přivýdělku, který by nebyl příliš časově ani fyzicky náročný. Práce na dálku, která by se dala vykonávat z domova, by byla ideální volbou a mohla by přinést peníze navíc pro rodinné potřeby či vlastní koníčky.
  • Celkově má rodina situaci pod kontrolou, ale vždy je dobré průběžně revidovat výdaje a hledat, kde lze ještě více ušetřit, nebo naopak investovat pro lepší budoucnost.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám