Hlavní obsah

Proč je v Česku tak draho? Drogerie v Německu nebo Rakousku je levnější než u nás, ukázal test

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Pro levnější jídlo se jezdí do Polska, pro levnější a údajně i kvalitnější drogerii zase do Německa. Opravdu jsou ceny v zahraničí tak výhodné? Na to se zaměřil český spotřebitelský měsíčník dTest a udělal velký nákup řetězcové drogerie u nás a v okolních státech. Jak to dopadlo, vás nepotěší.

Článek

Říká se, že pokud chcete levnější, ale i kvalitnější prací prášky nebo drogerii obecně, musíte pro ně do Německa. Ale věděli jste, že levněji nakoupíte třeba i v obecně dražším Rakousku? Přesně to se ukázalo ve velkém srovnání dTestu. Nakupovali drogerii pro domácnost a porovnali ceny u nás, v Německu, Rakousku, Polsku a na Slovensku.

Nákupní košík různě v Evropě

„Ke srovnání jsme využili e-shopy řetězců Rossmann a dm-drogerie. U prvního jsme sledovali ceny v Česku, Německu, Polsku, Rakousku a na Slovensku. Druhý působí pouze u nás, v Německu a Polsku,“ vysvětluje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová a upřesňuje: „Tentokrát nás zajímala nikoli kvalita, ale výhradně ceny. Oba řetězce totiž ve všech zemích prodávají totožné zboží.“

V drtivé většině případů sledovali ceny zcela shodných výrobků, výjimkou bylo, pokud v nabídce v jedné ze sledovaných zemí chyběla například určitá vůně mýdla. V takovém případě zvolili nejpodobnější výrobek stejné privátní značky ve stejné cenové hladině.

Nákupní koš zahrnoval 30 položek, vedle dětského zboží šlo o produkty ze sortimentu určeného pro domácnost, kosmetické a hygienické výrobky – čističe různých druhů, prostředky na nádobí i praní, houbičky, pečicí papír či vlhčené ubrousky. V sekci kosmetiky a hygienických potřeb to byly šampony, sprchové gely, mýdlo nebo krém na ruce. V dětském sortimentu se redakce dívala na ceny příkrmů, kojeneckého mléka, plen, ubrousků i speciálního prostředku na praní dětského prádla. V několika případech se do srovnání dostaly běžné i přírodní varianty výrobku.

Specifický byl prací prostředek značky Frosch. V obou českých drogeriích (Rossmann a dm) se 1,5litrové balení nabízelo za 249 korun. V Německu totéž vyšlo v přepočtu přibližně na 118 korun, v Rakousku na 122,50 koruny a na Slovensku na 196,70 koruny.

Co se vyplatí nakupovat v Německu

Foto: dTest

Hledáte nejvýhodnější ceny v Německu? Pak napoví tento obrázekFoto: dTest

Nejvyšší úsporu by českému zákazníkovi přinesl nákup domácí chemie v německé pobočce řetězce Rossmann. „Za tuto část nákupního seznamu bychom tam zaplatili o 25 % méně než v Česku. V německé dm-drogerii pak vyšly produkty pro domácnost levněji o 22,8 %,“ prozrazuje šéfredaktorka dTestu.

Je něco v Česku levnější?

Po dlouhém hledání se objevila i jedna položka, která je u nás levnější – balení šesti nanohoubiček značky dm/Profissimo na odstraňování nečistot. Na českém e-shopu dm-drogerie vyjde na 49,90 koruny, na německém na 58,20 koruny. Celá věc má jediný háček, šlo o zboží momentálně nedostupné.

Proč je u nás zboží tak drahé?

Stejně jako při každém porovnání i zde se nabízí otázka, proč je u nás dráž. Obchodníci často argumentují velikostí trhu a rozdílným DPH. Když si porovnáte DPH, v Česku se výrobky pro domácnost daní 21 %, na Slovensku 20 %, v Německu 19 %, v Rakousku 20 % a v Polsku 23 %. Rozdíly tedy rozhodně nejsou tak velké, aby zdůvodnily rozdíl ve výsledné ceně pro spotřebitele. Trochu kulhá i argument o velikosti trhu, protože ten český a rakouský srovnatelný je, ale ceny jsou podstatně jiné.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky Tomáš Prouza fakt zdůvodňuje tím, že nemáme euro a v ceně se tedy promítají i pojistky kurzových výkyvů koruny vůči euru. Podle odborníků má na ceny vliv i koronavirová pandemie a válka na Ukrajině, což ale stále nevysvětluje velké rozdíly mezi zeměmi. Vliv může mít podle serveru Deník.cz také jiná hra s čísly. V Česku se totiž počítá inflace jinak než v zemích eurozóny, kde se do inflace nepočítají například náklady na bydlení.

Načítám