Hlavní obsah

Právní poradna pro samoživitelky: Kdo určí výši výživného a co když pak alimenty nestačí

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Být samoživitelem je nelehká situace, zvlášť když druhý rodič příliš nespolupracuje. V právní poradně, kterou startujeme tímto článkem, se budeme věnovat nejčastějším problémům samoživitelek a samoživitelů. První díl bude o tom, kdo určí výživné, kolik musí který rodič platit a co když se časem zjistí, že tato částka nestačí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jistě vám neunikl náš seriál o hospodaření českých rodin, v němž naše čtenářky popisují, jak se jim daří vyjít s výplatou a jaké nesnáze musí překonávat. Několikrát se v našich příbězích ocitli i rodiče, kteří se musí o děti postarat sami. Shodují se, že je opravdu náročné z jednoho platu a většinou ne moc vysokých alimentů utáhnout bydlení, domácnost i všechny potřeby dětí. A ne vždy mají jasno, jak řešit otázky kolem výživného i pozice samoživitele. Proto jsme nejčastěji se opakující dotazy předali týmu právníků advokátní kanceláře Valíček & Valíčková v Brně a požádali o odpovědi. Po přečtení článku byste měli mít jasno ohledně stanovení výše výživného.

Kdo a jak stanoví výživné

Základem je, aby při rozchodu či rozvodu rodičů došlo k domluvě obou na tom, jak se budou podílet na úhradě nákladů života dítěte. Zde jsou nejčastější dotazy z této oblasti.

Kdo a jak stanoví výživné? A musí to udělat soud?

Odpovídá advokát Mgr. Aleš Vyhnánek: Jedná se o celou sérii otázek, a proto nelze odpovědět jen v několika větách. V zájmu stručnosti se omezím na situaci, kdy je dítě ve výlučné péči jednoho z rodičů. Tohoto rodiče budu nazývat výlučně pečujícím rodičem.

Nejprve k otázce, kdy se lze na výši výživného dohodnout a kdy je třeba, aby ho určil soud svým rozhodnutím. To nemusí v případě, pokud nebyli rodiče sezdaní – ti se mohou na výživném dohodnout v podstatě jakkoli. Dohoda však nezbavuje výlučně pečujícího rodiče práva obrátit se na soud s návrhem na určení výživného.

Pokud jsou rodiče manželé, soud manželství nerozvede, dokud nerozhodne o „poměrech nezletilého dítěte pro dobu po rozvodu manželství“. V rámci toho soud rozhoduje i o výživném. Soud může schválit to, jak se dohodli rodiče spolu, ale jen pokud to je v souladu se zájmy dítěte, tedy pokud není například výše výživného příliš nízká.

Jak se rodiče o náklady dělí – vždy rovným dílem?

Odpovídá advokát Mgr. Aleš Vyhnánek: Soud o výživném rozhoduje hlavně s ohledem na to, že životní úroveň dítěte má být v zásadě shodná s životní úrovní rodičů. Bude-li tedy druhý rodič vydělávat výrazně více než ten, s kým dítě žije, soud určí výživné, které bude vyšší než polovina nákladů na péči o dítě.

Druhotným hlediskem pak jsou odůvodněné potřeby dítěte. Soud by měl zohlednit i skutečnost, zda výlučně pečující rodič žije v nájemním bydlení, což znamená většinou vyšší náklady na nájem…

Ministerstvo spravedlnosti pro účely určování výživného vypracovalo kalkulačku dostupnou na jeho webu. Kalkulačka má pouze doporučující povahu, nicméně soudy k ní výrazným způsobem přihlížejí.

Výše výživného určená kalkulačkou není dogmatem a částku by měl soud upravit vzhledem k odůvodněným potřebám dítěte. Bude-li tedy mít dítě jakékoliv zvláštní potřeby, např. zdravotní či vzdělávací, nebo se bude vrcholově věnovat určitému sportu, měl by to soud zohlednit.

Pro ilustraci: Výše výživného vypočítaná kalkulačkou v případě rodiče, jehož mzda odpovídá průměrné mzdě (43 341 Kč) a který má vyživovací povinnost pouze k jednomu dítěti, činí 7128 Kč.

Foto: ZhakYaroslav, Shutterstock.com

I když jste se na výši alimentů dohodli, lze to následně změnit a požádat o jejich navýšení, jestliže k tomu jsou důvodyFoto: ZhakYaroslav, Shutterstock.com

Jak postupovat, pokud se v praxi zjistí, že domluvené výživné nestačí?

Odpovídá advokát Mgr. Aleš Vyhnánek: Změní-li se poměry, ze kterých soud při rozhodování vycházel, může soud rozhodnutí o výživném změnit. Změna poměrů nastává typicky ve chvíli, kdy dítě postoupí do vyššího stupně vzdělávání či se u něj objeví zdravotní potíže, které zvýší náklady na péči o něj.

Pokud taková situace nastane a výlučně pečující rodič se chce domáhat změny rozhodnutí o výživném, je lepší, pokud se obrátí na advokáta, který se ho vyptá na všechny relevantní okolnosti a kvalifikovaným způsobem zpracuje příslušný návrh k soudu. Návrh takového návrhu je pro laika těžké správně zpracovat. Advokát může výlučně pečujícího rodiče rovněž zastupovat v řízení před soudem, to už ale na rozdíl od zpracování návrhu není zcela nezbytné.

Právní poradna pro samoživitelky

Miniseriál o problémech, které trápí rodiče po rozvodu. Na nejčastěji se opakující dotazy samoživitelek a samoživitelů odpovídají právníci advokátní kanceláře Valíček & Valíčková v Brně.

Načítám