Hlavní obsah

Právní poradna pro samoživitelky: Když výživné nedorazí, kdo pomůže s vymáháním? Soud i Úřad práce

Foto: Arsenii Palivoda, Shutterstock.com

Foto: Arsenii Palivoda, Shutterstock.com

Ve druhém díle našeho miniseriálu otázek a odpovědí, které nejvíc trápí samoživitelky a samoživitele, se budeme zabývat tím, jak postupovat v případě, kdy alimenty nedorazí. Můžete se obrátit i na stát?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jistě vám neunikl náš seriál o hospodaření českých rodin, v němž naše čtenářky popisují, jak se jim daří vyjít s výplatou a jaké nesnáze musí překonávat. Několikrát se v našich příbězích ocitli i rodiče, kteří se musí o děti postarat sami. Shodují se, že je opravdu náročné z jednoho platu a většinou ne moc vysokých alimentů utáhnout bydlení, domácnost i všechny potřeby dětí. A ne vždy mají jasno, jak řešit otázky kolem výživného i pozice samoživitele. Proto jsme nejčastěji se opakující dotazy předali týmu právníků advokátní kanceláře Valíček & Valíčková v Brně a požádali o odpovědi. V tomto díle poradíme, co dělat, pokud výživné nedorazí nebo potřebujete pomoc s jeho vymáháním.

Co dělat, když neposílá alimenty?

I když jste se domluvili na výši výživného s druhým rodičem, může se stát leccos, co vyžaduje další postup – často to bývá situace, kdy výživné prostě nedorazí a ani po upozornění se nedočkáte žádné reakce. Jak pak postupovat?

Pokud druhý rodič neplatí pravidelně výživné, co dělat a kam se obrátit?

Odpovídá advokátka Mgr. Kateřina Kolářová Justová: Když rodič, kterému soud stanovil svým rozhodnutím výživné, toto neplatí (a ono rozhodnutí soudu nemusí být zatím ani v právní moci, třeba kvůli odvolání), pak se oprávněný rodič může obrátit na exekutora nebo na soud s návrhem na výkon rozhodnutí, tedy zaplacení výživného.

V případě, kdy rodiče mezi sebou sepsali dohodu, kterou neprojednávali před soudem, a ten ji tedy neschvaloval, pak je v takové chvíli potřeba se právě na soud obrátit. Příslušným soudem bude ten dle místa bydliště dítěte, který vydá na základě provedeného dokazování a za účasti opatrovníka (v drtivé většině jím je Orgán sociálně-právní ochrany dětí, OSPOD) rozhodnutí, kterým autoritativně stanoví rodiči výživné, případně může schválit dohodu rodičů, není-li v rozporu se zájmy nezletilého dítěte. Následně je již postup shodný - pak lze zahájit exekuční řízení, řízení před soudem…

Pokud druhý rodič výživné nepošle, lze se obrátit na stát a žádat pomoc?

Odpovídá advokátka Mgr. Kateřina Kolářová Justová: Ano, za určitých podmínek: Bylo-li o výživném rozhodnuto soudem, oprávněný rodič podal za nezaopatřené dítě návrh na exekuci nebo soudní výkon rozhodnutí a zároveň má nezaopatřené dítě bydliště na území ČR. Pak má dle zákona o hmotné nouzi nezaopatřené dítě nárok na tzv. náhradní výživné, které se stanovuje na období 4 měsíců a rozhoduje o něm Úřad práce České republiky prostřednictvím krajských poboček nebo pobočky pro hlavní město Prahu.

Náhradní výživné se stanoví jako rozdíl měsíční dávky výživného určeného v exekučním titulu (rozhodnutím soudu) a částečného plnění výživného v příslušném měsíci. Tato částka nepokryje celé výživné, ale může být nejvýš 3 000 Kč měsíčně. V praxi to znamená, že pokud vám měl druhý rodič poslat 6 000 Kč a poslal jen 500 Kč, pak náhradní výživné dostanete ve výši 2 500 Kč.

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Pokud jsou problémy s placením alimentů, pokuste se nejprve domluvit spolu, když to opravdu nejde, pak se můžete obrátit i na soud nebo Úřad práceFoto: Lordn, Shutterstock.com

Prvním krokem k náhradnímu výživnému je podat písemnou žádost Úřadu práce. Tiskopis této žádosti najdete volně na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí. Žádost podává v zastoupení dítěte pečující rodič.

K žádosti se přikládají rozhodnutí soudu o výživném a doklad osvědčující, že byl podán návrh na výkon rozhodnutí nebo exekuci a také prohlášení o přijatém výživném.

V případě vymáhání výživného v zahraničí musí být přiložen doklad o tom, že byl podán návrh na výkon rozhodnutí příslušnému zahraničnímu orgánu nebo žádost o vymáhání výživného prostřednictvím Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

Pokud se jedná o nezaopatřené dítě, které již ukončilo povinnou školní docházku a vždy od školního roku začínajícího v kalendářním roce, v němž dovršilo 15 let, je nutno doložit potvrzení o nezaopatřenosti dítěte, například potvrzením o studiu, o zdravotním stavu, neschopnosti se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc či úraz, potvrzení o vedení v evidenci ÚP do 18. roku věku.

Po zániku nároku na náhradní výživné, tedy po zmíněných 4 měsících, rozhodne Úřad práce, které pohledávky na výživné přejdou na stát a v jakém rozsahu je případně bude vymáhat po povinném rodiči. V některých případech mohou být pohledávky nedobytné.

Právní poradna pro samoživitelky

Miniseriál o problémech, které trápí rodiče po rozvodu. Na nejčastěji se opakující dotazy samoživitelek a samoživitelů odpovídají právníci advokátní kanceláře Valíček & Valíčková v Brně.

Načítám