Hlavní obsah

Žene se na vás stoletá voda? Co ještě stihnout před povodní a jak uplatnit náhradu škody u pojišťovny

Foto: Mirvav, Shutterstock.com

Foto: Mirvav, Shutterstock.com

Extrémní srážky několik dní za sebou, to je bohužel realita pro většinu území naší republiky. Povodně hrozí podle odhadů hlavně ve východní části, ale přesné oblasti zatím nikdo neurčí. Co byste měli dělat, pokud se bojíte, že dorazí i k vám? Máte nějakou šanci ochránit majetek? A lze se ještě narychlo pojistit?

Článek

Extrémní srážky a velmi reálná hrozba povodní, které pamatujeme z let 1997 a 2002. To je varování na nadcházející dny. Měly by postihnout hlavně východ republiky, ale stoletou vodu očekávají i na jihu a ohrožené jsou také severní oblasti. Co lze v tuto chvíli ještě dělat pro záchranu majetku a snížení rizik pro lidi z těchto míst?

Spolupracujte s místním úřadem

V rizikových oblastech už místní samosprávy chystají opatření, která jste jistě nemohli přehlédnout – takže se přidejte k nim a poslechněte doporučení. Hlavní je co nejvíc utěsnit všechna místa, kterými by mohla voda do domu. Jestliže si nejste jisti, jak na to, nebo potřebujete pomoc, obraťte se právě na místní úřad. Jednejte ale rychle.

Co udělat před povodní

Vy sami můžete do vyššího patra nebo někam do bezpečí odnosit to, co chcete hlavně ochránit – jde o cennosti, ale také všechny důležité dokumenty (doklady, rodný list, ale také pojistnou smlouvu), elektroniku, pleny a potřebné věci pro děti, trvanlivé potraviny, vodu, teplé oblečení a deky, ale také například krmení pro zvířata, která máte doma.

Jestli je riziko takové, že hrozí evakuace, zabalte si evakuační zavazadlo.

Co patří do evakuačního zavazadla

  • základní trvanlivé potraviny, nejlépe v konzervách, dobře zabalený chléb, a hlavně pitná voda
  • nabitý mobilní telefon, nabíječka a powerbanka
  • předměty denní potřeby, jídelní miska a příbor
  • osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti
  • přenosné rádio s rezervními bateriemi
  • toaletní a hygienické potřeby
  • léky
  • náhradní prádlo, oděv, obuv, pláštěnka, spací pytel nebo přikrývka
  • svítilna, kapesní nůž, zápalky, šití a další drobnosti

Jestliže je hrozba povodní opravdu reálná, není od věci malé děti a nemocné či seniory přesunout na bezpečné místo, třeba k příbuzným.

Pokud budete vyzváni k evakuaci, jste povinni ji poslechnout. Většinou ji vyhlásí místní rozhlas, ale může tak učinit i televize, někdy i hasiči nebo policie. Záchranáři varují, že kvůli velmi silnému větru nemusí být vhodné podmínky pro vzlet vrtulníku, který v minulosti zachraňoval ty, kteří výzvy neuposlechli a voda je vyhnala na střechy domů.

Pojištění majetku proti povodni

Majetek má pojištěno jen něco přes 60 procent domácností – takže milion a půl jich nedostane po případných povodních žádnou náhradu vzniklých škod. Navíc mnoho z pojištěných nemá pojistku uzavřenou správně nebo neaktualizovali hodnotu majetku a nedostanou tolik, kolik by mohli. Co byste měli vědět a co ještě lze stihnout?

  • Pokud nejste pojištěni, už to v tuto chvíli nedohoníte, pojišťovny mají při pojišťování povodní čekací dobu, než smlouvu schválí, což už se nestihne.
  • Překontrolujte si, jakou „vodu“ vaše pojistka pokrývá – povodeň je vylití toku řeky nebo potoka, záplava může vzniknout kdekoli, vyplavit vás může i kanál nebo voda z pole. Můžete být pojištěni jen proti některé z nich.
  • Zjistěte, zda máte v rámci pojištění nemovitosti a domácnosti pojištěné i vedlejší stavby, tedy například pergolu, zahradní bazén a podobně.
  • „Pokud se nacházíte v rizikové oblasti, udělejte důkladnou fotodokumentaci nepoškozeného majetku. Kvalitní záznam pomůže pojišťovnám rychleji vyhodnotit průběh škodní události a zjednoduší komunikaci,“ připomíná Lenka Slabejová, gestorka neživotního pojištění České asociace pojišťoven.

Jak uplatnit náhradu škody po povodních

„Pojišťovny jsou maximálně připraveny pomoci. Ustanovují krizové štáby, posilují call centra a připravují se na co nejrychlejší výplatu peněz poškozeným,“ ubezpečil výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek. Co máte udělat vy?

  • Ve chvíli, kdy to bude bezpečné, až voda začne ustupovat, pořiďte fotodokumentaci situace a poškozených věcí.
  • Pokud je někde třeba spadlý strom nebo rozlámaná pergola, která může působit další škody, pokuste se je odstranit, třeba s pomocí hasičů.
  • Pokud jsou poškozené věci vyšší hodnoty, uložte je a počkejte na návštěvu mobilního technika nebo likvidátora pojišťovny.
  • Věci od bahna a vody jsou rizikové, co se hygieny a ekologie týče, takže je nafoťte a vyhoďte.
  • Udělejte seznam poškozených věcí a škod na nemovitosti. Škodu nahlaste pojišťovně co nejdříve. I během úklidu pořizujte fotodokumentaci, tu můžete k nahlášené škodě dodat později.

Důležitá telefonní čísla pro případ nouze

Nejdůležitější telefonní čísla:

112 pro integrovaný záchranný systém České republiky,

158 pro Policii České republiky,

155 pro Zdravotnickou záchrannou službu,

150 na Hasičský záchranný sbor České republiky,

156 je pro obecní policii (strážníky),

603 111 158 funguje jako SMS tísňová linka pro neslyšící.

Související témata:
Evakuace
Evakuační zavazadlo

Načítám