Hlavní obsah

Povodeň a hypotéka: Nemůžete splácet nebo voda poškodila dům? Volejte pojišťovnu i banku!

Foto: Pla2na, Shutterstock.com

Foto: Pla2na, Shutterstock.com

Bydlíte v oblasti, kterou zasáhly povodně a poškodily i váš dům – a máte na něj hypotéku? Nebo se vám voda možná vyhnula, ale vy nemůžete do práce, a budete mít tedy potíže se splácením? Poradíme vám, jak postupovat a kdo v takové těžké situaci pomůže. A také si přečtěte, jak je to v případě povodní se zaměstnáním.

Článek

Voda napáchala velké škody a nevyhnula se ani nemovitostem, na které mají lidé hypotéku. Co dělat a jak to vyřešit, když nebudete mít na splátky, protože vám voda zabraňuje pracovat, tedy vydělávat?

Jak postupovat, když povodeň zasáhla nemovitost s hypotékou

V případě, že povodeň poškodila dům, na který máte hypotéku, obraťte se co nejdříve na banku. Banky mívají v takové situaci různý postup, ale vyplatí se nahlásit každý problém. Pokud není poškození větší než 20 %, většinou si to můžete vyřešit s pojišťovnou sami a škody i sami opravit. Při větší škodě je však vždy nutné se s bankou domluvit.

Při pojišťování nemovitosti zatížené hypotékou máte povinnost uvést banku jako druhého pojištěného, takže v případě škody má nárok na její náhradu. „Výplata pojistného plnění bývá vinkulována ve prospěch banky a musíte se domluvit, co dál. Banka vám většinou uvolní peníze od pojišťovny na nutnou rekonstrukci,“ upřesňuje Petr Jermář, specialista na finance z portálu Banky.

Nebudete mít kvůli povodni na splácení hypotéky?

Povodeň vám mohla nejen poškodit majetek, ale také zabránit vydělávat, a tedy ohrozit schopnost splácet. Protože je hypotéka závazek na desítky let a během nich se může stát leccos, uzavíráte spolu s hypotečním úvěrem také pojištění schopnosti splácet – a to by mělo pamatovat i na tuto situaci. Zde rovněž platí zásada oznámit bance problém co nejdříve a dohodnout se, co dál. „Když se nedomluvíte a prostě jen nepošlete splátku včas nebo ji nepošlete celou a splátku si rozdělíte, poběží vám úroky z prodlení,“ varuje Petr Jermář.

Pojištění schopnosti splácet zahrnuje riziko úmrtí, invaliditu, pracovní neschopnost a lze si připojistit i riziko ztráty zaměstnání. Ale pozor! Součástí není pojištění v případě poškození majetku například živelní pohromou, tedy při povodni. „Lze si sjednat připojištění majetku pro případ, že byla nemovitost poškozena více než z 20 %, v rámci kterého za vás pak pojišťovna či banka hradí splátky hypotéky,“ uvádí Miroslav Čejka, specialista na pojištění z bankovnictví Hyponamíru.

Foto: Geber86, Shutterstock.com

Situace může být velice nepříjemná a zásadní je se vždy co nejdříve dohodnout s bankouFoto: Geber86, Shutterstock.com

Odklad splátek kvůli povodni

Banky už deklarovaly, že budou lidem z postižených oblastí vycházet vstříc při žádosti o odložení splátek a nebudou je ani zapisovat do registru dlužníků, což jinak odklad splátek standardně doprovází. Přerušení splátek hypotéky bývá obvykle na tři až šest měsíců, nebo se můžete domluvit na snížení měsíční splátky a prodloužení splatnosti úvěru. Podobný odklad si můžete sjednat i při splácení dalších úvěrů a u mnoha bank si lze aktuálně vzít i bezúročné půjčky.

Kvůli povodni nemůžete do práce

Musí zaměstnavatel pochopit, že nemůžete do práce?

„V případě, že se v důsledku povodní nedostanete do práce, musíte odstraňovat škody nebo pomáháte ostatním, jde o překážku v práci na straně zaměstnance, kterou musí zaměstnavatel omluvit. Právně se sice rozlišuje, zda se jedná o důležitou osobní překážku v práci, nebo překážku z důvodu výkonu občanské povinnosti, ale ani v jednom případě vám nenáleží náhrada mzdy,“ uvádí Adam Hussein, advokátní koncipient z kanceláře BDO Legal.

  • Když musíte zůstat doma s dětmi do 10 let, protože je kvůli povodni uzavřená škola či školka, a nelze péči zajistit jinak, je to také překážka v práci na straně zaměstnance. Nemáte nárok na náhradu mzdy, ale můžete žádat o ošetřovné podle zákona o nemocenském pojištění.
  • Jestliže nemůžete do práce, protože povodeň spláchla vaše pracoviště, může vás zaměstnavatel převést na jinou práci nebo vám hradit náhradu mzdy ve výši 60 % (živelní událost) či 80 % (prostoj) průměrného výdělku.
  • Při překážkách u zaměstnance nebo zaměstnavatele si lze dohodnout, že si vezmete dovolenou nebo zameškané hodiny napracujete.

Načítám