Hlavní obsah

Ztratilo se vám dítě v obchodním domě? Požádejte co nejrychleji o pomoc a ukažte fotku. Jde o minuty!

Foto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Foto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Někdy stačí krátká nepozornost a dítě, které jste měli ještě před chvilkou vedle sebe, zmizí neznámo kam. Chvíle, kdy rodiče či třeba prarodiče podlehnou panice, začnou zmatkovat a mnohdy nevědí, jak si poradit. Proto je dobré si tuhle situaci „nacvičit“ nanečisto! Co dělat a na koho se obrátit?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pracovníci ostrahy i prodavači v obchodních centrech bývají často svědky zoufalého hledání rodičů, kterým se během nákupu ztratil potomek z dohledu. Malé děti nejsou mezi vysokými regály vidět a volání nemusí být přes hluk slyšitelné. Co v takové situaci udělat, jak se zachovat?

Volejte a hledejte pomoc

I když se většina dětí ztracených během nakupování rychle najde, je to nepříjemná zkušenost. Místo panikaření, byť je pochopitelné, je třeba začít ihned s hledáním. Dítě většinou bývá nedaleko, ale jestliže ho nenajdete v okolí, požádejte o pomoc. Nejprve personál okolních obchodů a následně pracovníka ostrahy nebo informací – záleží na tom, kdo je po ruce. Pracovník ostrahy se může spojit s kolegy nebo oslovit centrálu kamerového bezpečnostního systému, z infocentra zas mohou vyhlásit, že se hledá dítě, a požádat o pomoc všechny, kdo právě nakupují, aby se rozhlédli kolem sebe.

Co dělat, když se ztratí dítě?

Pokud se potomek rychle nenajde, budete potřebovat pomoc lidí, kteří ho neznají. Musíte umět dítě co nejdetailněji popsat: věk, výšku a barvu vlasů, oblečení a věci, které má s sebou (batůžek, hračky…). Při popisu poslouží i aktuální fotografie v mobilu a ostraze a na infostánku je třeba nechat své telefonní číslo, aby vás mohli kontaktovat, pokud někdo vašeho potomka najde.

„Zásadní je, zda má dítě s sebou mobil a jestli ho dokáže používat. Budete muset popsat, kde jste dítě naposledy viděli a jestli je případně schopno se samo dopravit nebo dojít domů. Bude nutné uvést, jak jste do obchodního centra přijeli nebo jestli máte dohodnuté místo setkání. Často se totiž stává, že zatoulané dítě samo čeká u vozu nebo si splete místo setkání a čeká například u jiného východu,“ vysvětluje Daniel Knápek ze společnosti SSI Group.

Tip: Někteří rodiče si pro jistotu dělají aktuální snímek dítěte, když se vydávají na místa, kde je hodně lidí a hrozí, že by se potomek ztratil v davu.

Aplikace, které pomohou dítě najít

Polohu potomka lze sledovat i díky chytrým hodinkám nebo mobilu, pokud je má u sebe. Existuje také aplikace Echo, která své uživatele upozorňuje na hledané osoby, tedy i děti v nouzi. Spravuje ji Policie ČR a ta podle vážnosti stupně ohrožení určuje, koho do ní zařadí. Aplikace je aktivní už od roku 2020 a s nápadem na její vznik přišli dva policisté. „Jde o nástroj, který zvyšuje úspěšnost pátrání i proto, že skoro každý má dnes u sebe telefon a díky aplikaci se může ozvat, když pohřešované dítě zahlédne například někde v MHD, v parku a podobně,“ uvedl jeden ze zakladatelů Martin Kaiser.

Kdy kontaktovat policii?

Samozřejmě je vhodné kontaktovat i Policii ČR. Čím menší dítě se ztratilo, tím rychleji, protože se může spíš dostat do rizikové situace. „Pokud ostraha a pracovníci obchodního domu v krátké době dítě nenajdou, musí to převzít policie, takže s hlášením na linku 158 nebo nejbližší policejní služebnu není dobré otálet. Počítá se každá minuta,“ vysvětluje Daniel Knápek. Hlášení a popis dítěte pak dostávají všechny policejní hlídky v okolí, což zvyšuje pravděpodobnost, že ho objeví i v případě, že už vyšlo z obchodního centra ven.

  • Rozhodně se nebojte, že by vaše oznámení policisté vnímali jako zbytečné, vždy je to bráno vážně. A i kdyby se dítě za pár chvil našlo, vždy je lepší pátrání zastavit než něco podcenit.
Foto: Toey Toey, Shutterstock.com

Lepší situace nastane, když má dítě mobilní telefon a můžete se domluvit jeho prostřednictvímFoto: Toey Toey, Shutterstock.com

Na krizi připravte dítě i sebe

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti, říká se. A proto je dobré se na takovou situaci připravit a probrat ji i s potomkem, samozřejmě pokud je ve věku, kdy je schopen reagovat samostatně.

  • Od předškolního věku by dítě mělo znát své jméno, bydliště, ideálně i telefonní číslo rodiče nebo alespoň jejich jméno. Malým dětem můžete dát bezpečnostní identifikační náramek, kde je uvedeno číslo vašeho telefonu.
  • Při vstupu do obchodního domu je dobré společně si vytipovat nápadné (a pokud možno ze všech pater dobře viditelné) místo a domluvit se, že kdybyste se navzájem ztratili, sejdete se právě tam.
  • Poučte potomka, na koho se má obrátit, jestliže se ztratí. Kdo je v případě nouze bezpečná osoba? „Tou může být maminka s kočárkem, prodavačka nebo policista,“ radí Daniel Knápek.

Načítám