Hlavní obsah

Poradna pro samoživitelky: Na co se vás nesmí ptát u pohovoru a na jaké úlevy máte v práci nárok

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Být samoživitelem je nelehká situace. Může vám ji ulehčit zaměstnavatel tím, že vám dá víc volna nebo vyjde vstříc s pracovní dobou? A co když jsou děti překážkou při pracovním pohovoru?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jistě vám neunikl náš seriál o hospodaření českých rodin, jak se jim daří vyjít s výplatou a jaké nesnáze musí překonávat. Několikrát mezi nimi byli i rodiče, kteří se musí o děti postarat sami. Je náročné vyjít z jednoho platu a většinou ne moc vysokých alimentů. Musíte utáhnout bydlení, domácnost i všechny potřeby dětí. Na potíže pak mohou samoživitelky (žen je v této situaci víc) narazit i v zaměstnání - a právě jejich pozici u zaměstnavatele jsme tentokrát řešili s právníky advokátní kanceláře Valíček & Valíčková v Brně.

Kdo pomůže s prací nebo psychikou?

Být na všechny starosti i radosti života s dítětem sama není náročné jen z hlediska financí, ale také psychicky a v neposlední řadě i co se uplatnění v práci a pracovních podmínek týče. Proto je dobré vědět, jaké možnosti i v této oblasti lze využít.

Mají samoživitelky nárok na nějaké úlevy či speciální ohledy u zaměstnavatele?

Odpovídá JUDr. Irena Valíčková: Obecně platí, že zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování do směn též k potřebám zaměstnanců pečujících o dítě. Lhostejno, zda jde o samoživitele, či nikoli. Zákon pak zakazuje nařizovat těhotným práci přes čas, stejně jako těm, kteří pečují o dítě mladší než 1 rok. Lze se však na přesčasech dohodnout, pokud s tím daný zaměstnanec či zaměstnankyně souhlasí. Je zde tedy dána ochrana zaměstnanců, kteří pečují o dítě mladší jednoho roku, bez ohledu na to, zda se jedná o muže, či ženu, samoživitele, či nikoli.

Zákon přiznává rodičům ochranu také v případě úpravy pracovní doby. Požádá-li těhotná nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let zaměstnavatele písemně o kratší pracovní dobu (zkrácený úvazek) nebo o jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší pracovní doby, je zaměstnavatel povinen žádosti vyhovět, nebrání-li tomu vážné provozní důvody. Nevyhoví-li zaměstnavatel žádosti, musí to písemně odůvodnit. Je však třeba upozornit, že pokud úvazek zkrátí, není jeho povinností ho pak obnovit zpátky na plný.

Další možností je, že zaměstnanci či zaměstnankyně mohou požádat o tzv. home office, práci z domova, nicméně zaměstnavatel jim nemá povinnost vyhovět. Tato možnost se týká těhotných a zaměstnanců pečujících o děti do věku 9 let.

Další ochrana se týká vysílání na pracovní cestu. I pokud zaměstnankyně či zaměstnanec udělili souhlas s vysláním na pracovní cestu třeba v pracovní smlouvě, je zde dána za určitých okolností možnost odmítnout pracovní cestu u samoživitelů až do věku 15 let dítěte. Bohužel žádné další zásadní výhody zákoník práce rodičům nepřiznává.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Jste často doma s nemocným dítětem? Pro některé zaměstnavatele to je důvod, proč vás nevezmouFoto: brizmaker, Shutterstock.com

Co když u pracovního pohovoru samoživitel zjistí, že ho nechtějí právě proto, že se sám stará o děti? Je nějaká ochrana v tomto směru?

Odpovídá JUDr. Irena Valíčková: Pokud tak zaměstnavatel postupuje, je v rozporu se zákonem. Nesmí se ptát, zda máte děti, ani na to, zda jste samoživitelka. Za to může dostat pokutu od inspektorátu práce. Často se však v praxi stává, že zaměstnavatel zruší pracovní poměr ve zkušební době se zaměstnankyní (či zaměstnancem), která často čerpá ošetřovné pro člena rodiny (OČR) právě z důvodu nemoci dětí. Pokud zaměstnankyně nemá důkaz (stačí například svědecká výpověď ostatních zaměstnanců), těžko se bohužel takovému postupu ubrání. Zaměstnavatel zpravidla zruší pracovní poměr bez udání důvodu, případně uvede důvod jiný.

Být samoživitelem je náročné i psychicky, kam se obrátit pro psychologickou podporu?

Odpovídá advokátka Mgr. Kateřina Kolářová Justová: Samoživitelky se mohou obrátit s žádostí o radu, pomoc na různé nestátní organizace, například na Dům Tří Přání (pomáhá dětem a rodičům), Klub svobodných matek (poskytuje finanční i materiální pomoc), Asociaci neúplných rodin (pomůže při vymáhání alimentů), Češi v právu a další.

V případě psychologické podpory lze využít psychologickou poradnu spolku Aperio-Společnost pro zdravé rodičovství, z. s., který poskytuje poradenství bezplatně online či osobně. Hledání terapeuta zjednodušuje dostupnost informací na internetu, existují například stránky Terapie. Na terapie jako takové lze mnohdy získat příspěvek od pojišťovny v rámci preventivních programů.

Právní poradna pro samoživitelky

Miniseriál o problémech, které trápí rodiče po rozvodu. Na nejčastěji se opakující dotazy samoživitelek a samoživitelů odpovídají právníci advokátní kanceláře Valíček & Valíčková v Brně.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám