Hlavní obsah

Zaručí vám DIP vyšší důchod? Hlavně nenechte peníze ležet v bance, naučte se s nimi pracovat

Foto: Natee Meepian, Shutterstock.com

Foto: Natee Meepian, Shutterstock.com

Od začátku letošního roku mohou klienti využívat takzvaný dlouhodobý investiční produkt, zkráceně DIP, který slouží jako alternativa zajištění na stáří vedle starobních důchodů. O co jde a je to povinnost, nebo se vám DIP opravdu vyplatí?

Článek

O tom, že bychom se měli na stáří finančně připravit a nespoléhat jen na stát, se mluví dlouho. Podle exkluzivní konzultantky firmy 4FIN Lenky Kouskové ale ne dost: „Nestačí osvěta finančních poradců, konzultantů a investičních konzultantů. Neprobíhá žádná kampaň a edukace a v tom já vidím obrovskou rezervu,“ říká.

Zamýšlet se nad budoucností vlastní penze se podle Kouskové lidé začínají až kolem 35 nebo 40 let. „Nemáme totiž vytvořené finanční návyky tak jako v zahraničí, kde kdokoli nastoupí do práce, odkládá si 5–10 %, ale spíš 10 % svého příjmu na penzi. To tady chybí, tyto dlouhé peníze se u nás automaticky netvoří,“ říká. Ke změně myšlení chce stát své občany motivovat mimo jiné změnou zákona o daních a letošním startem takzvaného DIPu, tedy režimu, kde mohou své peníze investovat například v akciích nebo dluhopisech za využití daňových výhod nebo příspěvků od zaměstnavatele.

Pokud člověk využívá DIP, může si z daní odečíst až 48 000 korun ročně - v případě, že odkládá 4 000 měsíčně. „To je 10 % průměrné hrubé mzdy v ČR, tím pádem by se tam za dobu produktivního věku měl vytvořit relativní velký balík peněz, který by měl člověka na stáří zajistit,“ říká odbornice s tím, že do režimu DIP mohou klienti vložit jak nové, tak i stávající smlouvy.

Nevýhodou ale může být, že se ke svým penězům mohou dostat až za 10 let od uzavření smlouvy, a nejdříve ve svých 60 letech. „Určitě se tak DIP nehodí pro lidi 55 a více, kteří mají do důchodu kratší dobu než 10 let, protože by na peníze museli čekat,“ říká. DIP by naopak doporučila i mladým lidem, kteří půjdou do důchodu až za desítky let - a to nejlépe v kombinaci s doplňkovým penzijním spořením.

Co tedy zájemcům o DIP Lenka Kousková radí? „Pokud už nějakou smlouvu máte, doporučuji ji zkonzultovat s finančním poradcem, jestli je skutečně vhodná, abychom z ní případně uvolnili naakumulované prostředky. Nový produkt bych pak určitě konzultovala s někým, kdo mi nabídne i následný servis smlouvy a mohu s ním konzultovat i další kroky, protože i portfolio se může změnit,“ radí Kousková. V každém případě je ale práce s penězi, a nejen jejich schraňování, jedinou správnou přípravou na stáří. „Přece nebudu celý život pracovat a odkládat si peníze, abych jednou byla chudá, to mi nedává smysl,“ uzavírá téma expertka.

Foto: Proženy.cz

Lenka Kousková (vlevo) radí, jak si dobře žít i v důchoduFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Lenka Kousková radí, jak se zajistit na stáří. Peníze podle ní nestačí jen šetřit, ale hlavně s nimi pracovat. Optimální cestou k jejich zhodnocení je i nově nabízený DIP - právě jeho výhody i nevýhody v podcastu vysvětluje.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám