Hlavní obsah

Nemáte finanční rezervu na rok? Neberte si hypotéku. Najděte si novou práci nebo přivýdělek!

Foto: TunedIn by Westend61, Shutterstock.com

Foto: TunedIn by Westend61, Shutterstock.com

V životě každého člověka mohou přijít chvíle, kdy je potřeba sáhnout hlouběji do finančních zásob – ať už jde o zdravotní komplikace, nebo třeba náhlou ztrátu zaměstnání. „Obecné pravidlo říká mít pokryté tři až šest měsíců běžných výdajů,“ říká lektorka, mentorka a konzultantka ve finančním vzdělávání Veronika Kalátová a přináší tipy, jak si peněžní rezervu vybudovat.

Článek

Kolik je dobré mít naspořeno?

Při plánování výše finančního polštáře je podle Veroniky Kalátové nutné myslet i na stabilitu svého zaměstnání nebo jistotu příjmů v případě, že podnikáte. Zapomenout by se nemělo ani na případné větší závazky v rodinném rozpočtu. „Nejčastější problém bývá hypotéka, protože to je pro rodinu velký náklad. Obdivuju lidi, kteří jdou do hypotéky takzvaně nadoraz a nemají žádné rezervy. Rozumný finanční odborník by jim měl říct: Pokud nemáte doma rezervu na rok života, tak byste si hypotéku brát neměli,“ doporučuje lektorka, mentorka a konzultantka ve finančním vzdělávání.

Nemáte finanční rezervu na rok života? Tak byste si hypotéku brát neměli. Pokud zkrátka žijete ve standardu, na který nemáte, je nutné na tom pracovat…

S budováním finanční rezervy je pak nejlepší začít už od prvních výdělků a odkládat si na ni 20 % měsíčního rozpočtu. Peníze Veronika Kalátová radí posílat na spořicí účet oddělený od běžných výdajů. „Ideálně by to měl být účet, od kterého nemáte platební kartu, a také v jiné bance. Banky sice dnes umožňují okamžité převody, ale pořád je to krok navíc, tedy něco, co musíte zvážit. A jsem přesvědčená, že to může trochu pomoci,“ říká a dodává, že pro disciplínu je v začátcích možné odkládat si peníze i v hotovosti do obálky.

Jak zhodnotit finanční rezervu?

Co dělat v případě, že už rezerva narostla do vyšších částek a chcete ji lépe zhodnotit? Podle Veroniky Kalátové je nejlepší poradit se s odborníkem a využít například úročenou hotovost nebo fondy peněžního trhu: „Ty nabízejí klientům o 1–2 % víc, než dostávají na spořicím účtu, a to je hezký výsledek, pokud ty peníze nebudete rok dva tři potřebovat.“ V podobných případech je pak možné využít i dluhopisové fondy nebo termínované vklady. „Kdybyste v nich ale chtěli uvolnit peníze dřív, musíte počítat s vyššími poplatky a o roční úrok můžete i přijít. To vše je potřeba zvážit,“ upozorňuje odbornice.

Najděte si lepší práci nebo přivýdělek

Odkládat si na rezervu může podle Veroniky Kalátové zcela každý: „Když nemůžete dávat 20 % z výplaty na stranu, máte možnost změnit zaměstnání a možná budete mít až o 15 % vyšší plat a těch 15 % můžete šetřit. V případě, že změnu nechcete udělat, najděte si alespoň nějaký přivýdělek – v zahraničí je to zcela běžné. Pokud zkrátka žijete ve standardu, na který nemáte, je nutné na tom pracovat.“

Foto: Proženy.cz

Veronika Kalátová, lektorka, mentorka a konzultantka ve finančním vzdělávání (vlevo), s autorkou podcastu Michaelou RakovouFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Proč je důležité myslet na finanční rezervu už od první výplaty a kde se vám nejlépe zhodnotí? I tom mluví lektorka, mentorka a konzultantka ve finančním vzdělávání Veronika Kalátová. Ušetřit si na rezervu může podle ní každý. A pokud ne, je namístě přemýšlet nad dalšími výdělky.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám