Hlavní obsah

Jak si zajistit bohatství už od stokoruny měsíčně? Největší chyba je neinvestovat vůbec

Foto: Alex from the Rock, Shutterstock.com

Foto: Alex from the Rock, Shutterstock.com

„Myslím, že lidé často vnímají investice jako zkratku ke zbohatnutí, ale takhle to nefunguje. Investice nejsou spekulace a nenabízejí rychlou cestu k blahobytu. Je to stabilní cesta, jak si v životě plnit finanční cíle a sny,“ říká Sandra Bönischová, marketingová ředitelka společnosti Investika.

Článek

Před pár lety neměla o investicích moc přehled, dnes má stabilní portfolio a pracuje na svých finančních cílech. „Napřed přišla pracovní nabídka v oboru a pak jsem začala do tématu pomalu pronikat. Myslím, že nikdy není opravdu pozdě na to začít své bohatství budovat,“ svěřuje se Sandra Bönischová.

Klidně i pár stokorun

Investování je pro mnoho Čechů a Češek stále ještě španělská vesnice. I když se situace zlepšuje, spoustu z nich nadále trápí pochyby. „Mám moc malé příjmy, to by stejně nemělo cenu. Je to moc složité, nerozumím tomu. Je v tom nějaký podvod,“ mají často obavy. Přitom při plnění životních cílů a zajištění důstojného stáří může právě investování sehrát klíčovou roli.

„Čím víc jsem do toho pronikala, tím víc mi bylo jasné, že portfolio musí být komplexní. Základ tvoří likvidní složka, kterou můžeme hned použít. Já mám třeba odložených šest měsíčních výplat, kdyby se něco stalo a ocitla bych se v nouzi,“ popisuje odbornice základ, na kterém staví.

Další složka jejího portfolia je také poměrně konzervativní. „Část peněz pak měsíčně posílám do nemovitostního fondu. Je to ochrana před inflací a nabízí dobré zhodnocení. Nemusíte si dělat hlavu s pronájmem vlastní nemovitosti. Prostě se s tisíci dalších investorů složíte na nemovitosti, které jsou stabilní a vydělávají,“ popisuje marketingová ředitelka s tím, že se částky dají také posílat po stokorunách.

Pak už v portfoliu mladé Češky přijdou ke slovu dynamičtější investice. „Pět až deset procent svého výdělku posílám do indexu pěti set ekonomicky nejúspěšnějších firem světa. Tím, že do nich investuji, věřím v budoucnost tržní ekonomiky,“ popisuje své portfolio. Více se dozvíte, když si poslechnete náš aktuální podcast.

Foto: Proženy.cz

Hostem podcastu O penězích se (ne)mluví byla Sandra BönischováFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Marketingová ředitelka Investiky Sandra Bönischová popisuje, jak sama pronikla do tajů investování a vybudovala své portfolio.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám