Hlavní obsah

Jak finančně dospět? Mladá Češka učí generaci Z finanční gramotnost

Foto: Suriyawut Suriya, Shutterstock.com

Foto: Suriyawut Suriya, Shutterstock.com

„Kdybychom si z mladých lidí měli ohledně financí vzít nějaký příklad, je to jednoznačně jejich schopnost o penězích mluvit. Pro spoustu generací, hlavně generaci mých rodičů, je to naprosté tabu,“ říká v podcastu dvaadvacetiletá Maria Šimůnková, spoluzakladatelka neziskové organizace Nekrachni.

Článek

Před pár lety čekal Marii Šimůnkovou nástup na vysokou školu. „Už několik měsíců před tím mě trápila finanční nejistota, kterou odchod z malého města na Vysočině do Prahy na vysokou způsobí. Povídali jsme si o tom s kamarádem v podobné situaci, a protože jsme chtěli něco dělat, založili jsme neziskovku Nekrachni a začali vzdělávat nejen naše vrstevníky, aby byli na nové výzvy připravení,“ líčí začátky svého „poradenství“.

Finanční gramotnost do škol

Největší úspěch mají zatím na instagramu, ale mají také blog, chystají e-book a hlavně aplikaci. „Na všech materiálech spolupracujeme s odborníky, abychom se za naše rady opravdu mohli postavit. Aplikace by měla být pokročilejší a kromě finančního zdraví připomínat důležité věci – třeba zaplatit koncesionářské poplatky.“

Zájem mladých lidí o finance dává Šimůnková do kontextu i s vyhlídkami, které je staví před nové výzvy. „Kromě toho, že mladí lidé budou těžko shánět finance na vlastní bydlení, ani situace s jejich důchody nevypadá moc růžově. Vědí, že se budou moci spolehnout hlavně na sebe, takže se už na střední začínají zajímat třeba o investice,“ myslí si zakladatelka projektu Nekrachni.

Proč se takové věci neučí mladí lidé ve škole? „Myslím, že to vyplývá z hlubšího problému. I na pedagogických fakultách si tohle téma v rámci odborného vzdělávání málokdo dobrovolně zapíše jako volitelný seminář. Když má potom třeba v rámci občanské výchovy finance probírat, není si jistý v kramflecích a radši se drží zavedených pouček. A pak se to cyklí ve strachu a nerelevantních informacích,“ vysvětluje Šimůnková.

Foto: Proženy.cz

Maria Šimůnková, spoluzakladatelka neziskové organizace Nekrachni (vlevo) s autorkou podcastuFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Maria Šimůnková spoluzaložila edukační platformu Nekrachni a vzdělává mladé lidi v oblasti financí.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám