Hlavní obsah

Kolik dostane z mého bytu stát? Poradíme, co nesmíte zapomenout zdanit, když vlastníte nemovitost

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Lhůta pro zaplacení daně z nemovitosti uplynula jen před pár týdny. Letos se výrazně zvyšovala, a tak o ní v první polovině tohohle roku bylo hodně slyšet. „Její výši, respektive koeficient pro její výpočet, si určovala každá obec sama. Zatímco v Praze jste za průměrný byt mohli dát i několik tisíc, v malé obci to bylo pár korun,“ říká v podcastu daňová poradkyně Zuzana Bartůšková z BKP Finance. A je ráda, že se o daních v kontextu nemovitostí mluvilo. Co dalšího nás může překvapit?

Článek

„V Česku není daňová ani administrativní zátěž nijak výrazná,“ otevírá podcast Zuzana Bartůšková. „Zdaleka nejjednodušší mají situaci kupující. Daň z nabytí nemovitých věcí je od roku 2021 zrušená a kromě klasické daně z nemovitosti, která sice letos výrazně vzrostla, je to v podstatě vaše jediná povinnost. Daň z příjmů zaplatíte až při příležitosti dalšího daňového přiznání, nemusíte platit nic hned,“ upřesňuje Bartůšková.

A jak to funguje, když nemovitost dostaneme darem? „Tady už klienti často tápou. V případě daru v rámci blízké rodiny do nějaké hodnoty je nemovitost osvobozená od daní. Ale ve velké většině případů je stejně potřeba dar oznámit Finanční správě. Nemusíte nic platit, jen jí dát vědět. O téhle oznamovací povinnosti lidé dost často nevědí a pak jim třeba rostou pokuty a penále. Já klientům radím od určité hodnoty oznamovat radši každý dar.“

Pozor na krátkodobé pronájmy

Jak to funguje, když si koupím nemovitost a rozhodnu se ji pronajímat? „Pokud jde o klasické příjmy z nájmu, zahrnete je jednou ročně do daňového přiznání. Buď uplatníte paušální náklady ve výši 30 %, nebo reálné. Druhá varianta znamená víc práce, ale může být výhodnější,“ dokresluje Bartůšková.

„Povinností vám ale může výrazně přibýt, pokud se místo klasického dlouhodobého pronájmu rozhodnete nabídnout svou nemovitost na platformách typu Booking nebo Airbnb. Poskytování ubytovacích služeb vidí Finanční správa jako podnikání. Je potřeba si pořídit živnostenský list a poskytovatelům vznikají další povinnosti. I když je to přivýdělek, musíte platit sociální a zdravotní,“ dodává Bartůšková.

Foto: Proženy.cz

Zuzana Bartůšková (vlevo) s autorkou podcastu Michaelou RakovouFoto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali

Zuzana Bartůšková je daňová poradkyně ze společnosti BKP finance. Ví o každé zapeklitosti v oblasti daní a účetnictví.

O penězích se (ne)mluví

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.
  • V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Načítám