Hlavní obsah

Po úrazu manžela zůstali bez peněz. Recepční Jarka (52) prozradila, jak se snaží odrazit ode dna

Foto: Geber86, Shutterstock.com

Ilustrační fotkaFoto: Geber86, Shutterstock.com

Rodinný rozpočet může zásadně ovlivnit nemoc. V případě recepční Jarky ho zcela vykolejila. Poslala nám svůj příběh jako varování nebo příklad, proč je nutné myslet v lepších časech na to, že nemusí trvat věčně.

Článek

Recepční Jarka (52) bydlí se svým mužem v malé vesničce na Liberecku. Mají malý domek po rodičích, kam se její muž přistěhoval, když se vzali. Tenkrát už žila jen Jarky maminka, která s nimi léta bydlela. Po její smrti začali domek rekonstruovat – a při rekonstrukci se manžel Lubomír velmi vážně zranil.

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Jarka je vyučená švadlena, ale i díky tomu, že pochází z česko-německé rodiny a umí dobře německy, začala po roce 1995 pracovat v cestovní kanceláři a posledních osm let pracuje jako recepční v menším hotelu. Do práce dojíždí asi třicet kilometrů. Manžel Lubomír (58 let) pracuje jako ostraha v obchodě a k tomu má ještě invalidní důchod. Jarka vydělá kolem 24 tisíc, Lubomír podle svého zdravotního stavu přidá kolem 19 tisíc – když se daří. Ale jsou i daleko slabší měsíce, kdy zůstane na neschopence, a je to hned o pár tisíc méně.

Naučili jsme se maximálně šetřit

V době, kdy muž ležel po pádu ze střechy pár měsíců v nemocnici, musela Jarka řešit nejen výpadek jeho příjmu, ale i to, kde vezme peníze na rozdělanou střechu, kterou do domu pršelo. Musela si půjčit nejen od banky, ale i od příbuzných. Kvůli splátkám snížila své náklady na minimum. „Naučila jsem se udělat z jednoho kuřete nejméně 4 jídla, nekupuju kromě základních potravin vůbec nic. Kosmetika, kadeřník nebo oblečení muselo ustoupit, i když pracuju v recepci, kde musím vypadat hezky,“ říká a dodává, že si vlasy barví sama a stříhá ji sousedka.

Bohužel nebyl manžel v době úrazu pojištěný, takže po dobu skoro 10 měsíců pobíral jen nemocenskou. Pak už nemohl vykonávat svou původní fyzicky náročnou profesi a dostal částečný invalidní důchod. Naštěstí se k němu zaměstnavatel zachoval hezky a nabídl mu práci ostrahy. Může ale dělat jen denní služby, takže to není finančně moc zajímavé, ale i za to jsou manželé vděční.

Vyděláváme hlavně na splátky

Rekonstrukce domu (nepomohla by dotace?) stále není hotová, ale dá se tam bydlet. „Smířili jsme se s tím, že následujících pár let budeme vydělávat jen na splácení půjček. Ta pro banku dělá 8 700 korun měsíčně, mému bratrovi posíláme 1 500, stejně jako mojí kamarádce, takže celkem 11 700 korun.

Náklady na bydlení jsou po zdražení elektřiny a plynu kolem 9 000 i s vodou, pojistky domu a auta, plus moje jízdy do práce vyjdou asi na 4 500 korun. Platím si životní pojistku 1 500 a 500 korun posílám na důchod.

Další větší položkou jsou měsíčně asi 4 000, které dáme za fyzioterapii a potravinové doplňky pro nemocného manžela. Alespoň tisícovku posílám na spořicí účet, aby bylo na opravu auta, kdyby něco, protože bez něj se do práce nedostanu včas. Ale když nevycházíme, tak z toho beru. Naspořeno máme stěží 20 000 korun.

Za jídlo dáme kolem 6 000 – vařím i z toho, co si vypěstujeme, máme králíky a pár slepic. Nakupujeme jen ve slevě, přestali jsme kouřit, nové oblečení jsme si nekoupili pár let – naštěstí máme v práci firemní.

Nestěžujeme si, bojujeme a doufáme, že než nás zcela opustí síly, stačíme dluhy zaplatit a zase se trochu zvednout. Už jsme přemýšleli i o prodeji domu, ale ceny bytů jsou moc vysoké a dům bez rekonstrukce bychom asi za moc neprodali.“

Finanční dotazník

RECEPČNÍ JARKA S MANŽELEM

Rodinný stav a počet dětí: vdaná, bezdětná, 52 let

Povolání: recepční

Celkové rodinné příjmy měsíčně: maximálně 44 000 Kč

Náklady na bydlení: 21 000 Kč (včetně půjček a pojištění)

Náklady na jídlo: do 6 000 Kč

Náklady na oblečení: Ani nepamatuju, kdy jsem si koupila něco nového.

Náklady na drogerii a další větší položky: do 500 Kč za to nejnutnější z drogerie, 1 500 telefony, doprava do práce a pojištění auta 4 500, životní pojistka a důchodové pojištění 2 000 Kč

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: všechno kromě nezbytného

Úspory na horší časy: Maximálně 20 tisíc, občas do toho sáhnu.

Kolik můžeme investovat do dovolené: Nic, místo dovolené jsem šla loni na brigádu, abych si přivydělala.

Moje finanční zlozvyky: Nic, hlavní je splatit dluhy.

Moje finanční cíle nebo přání: Vyhrabat se z dluhů a zase trochu žít.

Moje finanční obavy: Po zkušenosti z minula mě straší nemoc, úraz nebo ztráta zaměstnání.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci rodiny: Je to bída, ale jsme živí a za to děkujeme.

Využijte pomoc státu, radí odborník

Paní Jarka to nemá jednoduché, nicméně i v takové náročné situaci je možné zvážit kroky k odlehčení finanční situace. „Nejprve bych doporučil podívat se na nezbytné výdaje. Je možné refinancovat půjčku a získat výhodnější podmínky? Dále doporučuji zrevidovat výdaje za telefonní tarif a energie, kde je také často prostor k jejich snížení výběrem výhodnějšího nastavení,“ radí finanční poradce Lukáš Vršecký z firmy Patron GO. A jaké jsou podle něj další možné kroky?

  • Pokud náklady na bydlení převyšují 30 % čistého příjmu domácnosti, má paní Jarka nárok na příspěvek na bydlení. Do toho se započítávají i náklady na energie a vodu. Průměrná výše příspěvku na bydlení je v ČR asi 4 100 Kč měsíčně, což by paní Jarce v její situaci výrazně ulevilo.
  • Manžel paní Jarky by mohl zažádat o průkaz osoby se zdravotním postižením, který by jim mohl přinést mnoho úspor (například na jízdném) a úlev.
  • V dnešní době sociálních sítí je také možné zhodnotit schopnosti paní Jarky jako švadleny. Své služby může nabídnout třeba na Facebook Marketplace a přivydělat si spravováním oblečení nebo šitím nových kousků.
  • Nakonec zmíním možnost dávky mimořádné okamžité pomoci, o kterou si může zažádat v případě akutní nepříznivé situace. Zažádat si o ni může na Úřadu práce, a to dokonce opakovaně. Věřím však, že se k ní nebude muset uchýlit, a přeji oběma manželům, aby zvládli splatit půjčku rychle a našli si brzy více prostoru pro klid a užívání života bez starostí.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám