Hlavní obsah

Mirka (33): Pracujeme s přítelem na benzince. Nemáme na společné bydlení a na dítě už vůbec ne

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Série vašich finančních příběhů je pestrá a ukazuje rozmanitost životních situací. V mnoha z nich se jasně projevuje fakt, že uživit rodinu znamená věnovat práci víc času, než byste rádi. Podobně je na tom Mirka a její přítel Marek. Budou mít někdy na společné bydlení a na to, aby jednou případně uživili i dítě?

Článek

Ze všech stran slyšíme, že je třeba podporovat mladé rodiny, aby měly motivaci mít děti a tím vlastně budovat i budoucnost celé společnosti. Ovšem pokud lze soudit z toho, co nám napsala Mirka (33), jsou právě finance někdy překážkou k založení rodiny nebo v začátku alespoň společného bydlení. Pojďme si představit realitu jednoho mladého páru, co na svatbu ani děti zatím nemyslí, protože si to prý nemůže dovolit. Anebo by to chtělo jen lépe hospodařit?

Podcast O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

  • Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Oba pracujeme, ale nemáme na společné bydlení

Mirka studovala gymnázium, ale moc jí to nešlo, takže odmaturovala s odřenýma ušima a místo vysoké školy začala pracovat – nejdřív na poště, pak v recepci jedné firmy a nakonec zakotvila jako obsluha na čerpací stanici v jednom větším středočeském městě. A právě tam se před čtyřmi lety seznámila s Markem (40). „Začali jsme spolu chodit, ale bylo a je to velmi náročné. Pracujeme na směny, ale každý na jiné, a Marek navíc bydlí v podnájmu ve vesnici, odkud dojíždí. Autem je to chvilka, autobusem přes hodinu. Někdy se vlastně v práci jen míjíme a společně strávený čas je skoro zázrak,“ vysvětluje situaci Mirka.

Po zhruba dvou letech známosti začali mluvit o tom, že by se sestěhovali a našli si bydlení ve městě, kde pracují, ale narazili na finance. Marek udělal před lety hloupost a zadlužil se, takže splácí staré dluhy, což spolu s placením nájmu a dopravy do práce znamená, že mu na život už moc nezbývá a nemá našetřeno. Mirka si půjčila na starší auto, aby se mohli víc navštěvovat, takže ho také splácí, což z jejich nepříliš velké výplaty dost ukrojí. Teď bydlí u rodičů, kterým přispívá 4 000 korun, a víkendy a volné společné dny je u Marka.

Pak fungují chvíli jako rodina a je jim jasné, že kdyby měli vlastní domácnost, asi by vyšli jen těžko. „Dívali jsme se na cenu bytů – na nový nebudeme mít nikdy, protože hypotéku nám nikdo nedá. Naspořeno nemáme, rodiče také nemají – moje i jeho bydlí v paneláku a jsou rádi, že sami vyjdou. Bohužel to vypadá, že nedosáhneme ani na cenu pronájmu – potřebovali bychom 2+1 a za méně než 14 000 jsme nic nenašli – a kde máte částku na kauci, nějaké zařízení a podobně,“ vypočítává Mirka.

Nemá nám kdo pomoci

Mirka bere měsíčně kolem 22 000 korun čistého, Marek je na tom o něco lépe, protože častěji slouží noční služby a bere víkendy, domů si nosí kolem 27 000 korun. Společně by tedy složili 49 tisíc, což vypadá jako dostatečná suma pro život, ale mají své finanční povinnosti – Marek posílá 5 000 jako splátku starého dluhu, pronájem jednopokojového bytu ho stojí i s energiemi 11 000, náklady na cestu do práce jsou kolem 2 000 a další 2 500 korun stojí povinné ručení, telefon, pojistka a podobné výdaje. Mirka dává 4 000 rodičům, 3 500 Kč je splátka auta, benzin vyjde kolem 2 000, povinné ručení, mobil, pojistka a podobné výdaje vyjdou na 2 800 korun měsíčně. Ani jeden z nich nemá životní ani jiné pojištění.

„Hledali jsme jinou práci, ale nějak se nezadařilo. Levnější pronájem jsme také nesehnali, jen nám občas rodiče vypomohou nějakou částkou na dovolenou nebo výlet. Půjčovat si od banky nechceme, to se bojíme, že bychom nemohli splácet. A v takové situaci myslete na to mít děti,“ vzdychá Mirka. Přiznává také, že kvůli penězům bývají nejčastější partnerské hádky, protože je ze současného stavu občas trochu naštvaná a přepadá ji beznaděj. I když společně zatím nehospodaří, pro naše odborníky dotazník vyplnili společně tak, jak by to fungovalo při společném bydlení. Doufají totiž, že dostanou radu, jak vše zvládnout.

Finanční dotazník Mirka (33) a Marek (40)

Rodinný stav a počet dětí: svobodní, bezdětní

Povolání: obsluha benzinové stanice

Celkové rodinné příjmy měsíčně: 49 000 Kč

Náklady na bydlení a další větší náklady: 11 000 Kč bydlení Marek, 4 000 Kč příspěvek rodičům Mirky, splátka auta 3 500, náklady na benzin Marek 2 000 Kč a 2 000 Kč Mirka, povinné ručení, mobily a další pravidelné výdaje 2 500 Marek a 2 800 Mirka. Marek ještě 5 000 Kč splátka dluhu

Náklady za jídlo: Při společném bydlení jsme spočítali, že měsíčně by to bylo kolem 8 000 Kč.

Náklady na oblečení: každý do 2 000 Kč

Náklady na drogerii a podobně: každý do 1 500 Kč

Co jsme museli oželet nebo je na nás drahé: Já přestala kouřit a Marek omezil sporty. Omezili jsme i výlety a dovolené, nechodíme ani do kina nebo za zábavou a vůbec ne třeba na skleničku nebo restaurace – to nahradila čína s sebou.

Úspory na horší časy: nic, spíš dluhy

Kolik můžeme investovat do dovolené: dopřejeme si jen občas výlet

Moje finanční zlozvyky: Nevím, jestli je to zlozvyk, ale koupila jsem si auto. Jezdit autobusem zabere moc času.

Moje finanční cíle nebo přání: Mít na společný byt – už jsem se smířila, že ho nebudeme vlastnit, ale chtěla bych mít alespoň na nájem. A také si trochu našetřit na nějakou dovolenou a časem i na rodinu.

Moje finanční obavy: Bojím se, co by bylo, kdybychom přišli o práci.

Jak hodnotím celkovou finanční situaci: Zatím vycházíme od výplaty k výplatě, ale budoucnost růžovou nevidím.

Co jim poradí odborník přes finance?

Mirka a Marek to nemají jednoduché, ale i v takové situaci je možné podniknout kroky ke zlepšení jejich finanční situace, myslí si Lukáš Vršecký z firmy CEO Patron GO a doporučuje několik opatření:

  • Nejprve bych je rád pochválil za přehled nad svými výdaji a zvládání životní situace. I přes všechny výzvy se jim daří udržet nějaké malé finance pro volný čas, což není samozřejmost.
  • Doporučuji začít s přehledem všech nezbytných výdajů a zvážit možnost refinancování půjček, které Marek splácí. Mohl by si domluvit schůzku v konkurenční bance, aby zjistil, jaké jsou jeho možnosti.
  • Je dobré revidovat výdaje za telefonní tarify, energie a pojištění. V Česku jsme často konzervativní a neradi měníme zavedené služby, ale tím se dá dost ušetřit. Doporučuji využít aplikace, které pomohou získat výhodnější podmínky.
  • Zkuste také využívat aplikace ke slevám, jako jsou například věrnostní programy v drogeriích či supermarketech – díky cashbacku můžete čas od času nakoupit prakticky zadarmo za nasbírané body.
  • Také by mohli zvážit společné bydlení, i za cenu dočasného nekomfortu v Markově malém bytě. Ačkoli se tento krok zdá být velký, výhledově páru zajistí větší finanční stabilitu, která jim za nějakou dobu dovolí poohlédnout se po větším podnájmu.
  • Společně by tímto způsobem ušetřili na bydlení, a kdyby si zajistili sezonní lístek MHD nebo kolo, ušetřili by také za dojíždění.
  • Pokud Mirku baví šít, pěstovat květiny nebo dělá nějakou jinou kreativní činnost, na online tržištích nebo sociálních sítích se dají tyto koníčky často lehce zpeněžit.
  • Po nějaké době, až se situace páru zlepší a finance se ustálí, doporučuji například tisícovku nebo dvě měsíčně ukládat na spořicí účet nebo investovat pomocí ověřených investičních aplikací. To může pomoci zhodnotit peníze a vytvořit si alespoň menší finanční rezervu do budoucna.
  • Nakonec doporučuji zvážit pojištění, které by mohlo snížit finanční nejistotu, například životní pojištění nebo pojištění odpovědnosti. Vhodně zvolený produkt poskytne jistotu v případě nečekaných událostí a ochrání pár před většími finančními výdaji, což by mohlo být užitečné zejména při obavách ze ztráty zaměstnání.

S kým jsme si povídali o penězích?

Mluvíme se skutečnými ženami o jejich skutečných příjmech, výdajích a finančních problémech.

Načítám